Hlavní obsah

Bursík na závěr sjezdu rozdrtil Kuchtovou odvoláním třetiny Republikové rady

Právo, Novinky, ČTK, dan, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE
Aktualizováno

Víkendový sjezd Strany zelených skončil drtivou porážkou křídla kolem bývalé místopředsedkyně Dany Kuchtové. Šéf strany Martin Bursík po svém znovuzvolení a obsazení předsednictva svými lidmi sice neuspěl při pokusu změnit stanovy a podmanit si tak Republikovou radu strany, podařilo se mu ale přimět delegáty, aby odvolali 20 členů rady, kterým měl v únoru vypršet mandát. Získal tak většinu i v širším vedení strany.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Dana Kuchtová a Martin Bursík na sjezdu Strany zelených v Teplicích

Článek

Mezi odvolanými členy Republikové rady je i její dosavadní místopředa a Bursíkův kritik Matěj Stropnický. Naopak šéfka rady a poslankyně Olga Zubová odvolána nebyla, neboť její mandát v únoru nekončí.

Kuchtová s odvoláním členů rady nesouhlasí a považuje Bursíkův krok za podpásový. Bursík totiž před tím, než byla po mnohahodinové debatě provázené obstrukcemi nakonec aklamací zvolena revizní komise strany, slíbil, že už nebude navrhovat změny stanov a sjezd skončí. Přesto po volbě revizní komise ještě navrhl odvolání třetiny členů širšího vedení strany.

Bursík tak k získání většiny ve stranickém vedení nakonec ani změny stanov nepotřeboval. Z dílčího úspěchu v podobě blokace projednávání komplexní novely stanov, se tak křídlo kolem někdejší první místopředsedkyně strany Kuchtové neradovalo dlouho.

Bursík: Splnili jsme, co jsme očekávali

Bursík po ukončení sjezdu delegátům řekl: "Jsem přesvědčen, že jsme splnili, co jsme očekávali, zvolili jste si předsednictvo se silným mandátem, a my za to děkujeme".

Doplnil, že se počínaje pondělkem rozjedou za voliči, aby je přesvědčili, že stranu konsolidovali. Zelení podle něj udělají vše proto, aby uspěli v blížících se volbách.

Novinářům řekl, že sice neprosadil změnu stanov, ale uspěl "substitucí", tedy odvoláním kritiků.

Kuchtová přemýšlí o založení platformy uvnitř SZ

"Oni skutečně tu hru, kterou s námi sehráli, tak dohráli až do konce. On (Bursík) dosáhl svého a 14 lidí z republikové rady vyrušil. Je to jeho rozhodnutí, já si myslím, že to není demokratické," řekla novinářům Kuchtová

:. Dana Kuchtová na sjezdu Strany zelených v Teplicíchfoto: ČTK/Miroslav Rada

Kuchtová před sjezdem uváděla, že jeho výsledkem může být pouze částečné Bursíkovo vítězství.

Po odchodu z předsednictva vidí své místo v regionech a právě v Republikové radě. Zároveň oznámila, že stále cítí ve straně podporu, a proto uvažuje o založení platformy uvnitř SZ.

Zelení nestihli v Teplicích probrat přípravu na krajské a senátní volby. Bursík sliboval, že na sjezdu zahájí horkou předvolební kampaň, ve které strana bude demonstrovat jednotu. Ti, kteří proti svolání sjezdu protestovali, tvrdili, že uspořádání kongresu a praní špinavého prádla na veřejnosti nejmenší vládní stranu krátce před volbami poškodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Bursík zatím kraluje sjezdu zelených

Jak zřejmě dopadne sobotní volba nového šéfa Strany zelených, předznamenalo páteční hlasování o podobě programu sjezdu. Ve všech bodech mělo navrch křídlo...

Výběr článků

Načítám