Hlavní obsah

Budoucí onkolog s rakovinou vysvětluje, jak se léčí

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud medik David Dufek uspěje, bude z něj za rok absolvent lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Při práci v laboratoři zjistil, že chce být onkologem. Tyto své plány nezměnil, ani když mu lékaři loni před Vánocemi zjistili zhoubný nádor mízní uzliny.

Foto: Foto archív Davida Dufka

David Dufek bere své příznivce na vyšetření prostřednictvím fotek a videí.

Článek

Z budoucího onkologa se tak stal onkologický pacient. Jenže Dufek se své nemoci postavil a snaží se i bořit mýty a polopravdy spojené s léčbou rakoviny.

„Jsem stále happy jak dva grepy,“ řekl Právu s úsměvem, přestože má za sebou operaci, chemoterapii a do konce dubna dokončí cyklus ozařování.

Nemoc přišla před Vánocemi

Jeho příběh na sociální síti sleduje již více než sedm tisíc lidí. Prostřednictvím fotografií či krátkých videí je s sebou bere na nejrůznější vyšetření a trpělivě vysvětluje, jaké kroky s lékaři podstupuje a proč.

„Teď si plně uvědomuji, jak daleko jsme se nejen v onkologii, ale i v celé medicíně posunuli. Aktuální schopnosti medicíny jsou až pomalu zvrácené. Dokážeme nemožné. A stále se posouvá,“ popsal medik své pocity těsně po jedné z návštěv na radioterapii brněnského Masarykova onkologického ústavu, kde se léčí.

Když informovaný pacient pochopí, jak na rakovinu, tak ji zvládne
David Dufek, medik

Faktem je, že jeho šance na vyléčení je poměrně vysoká. Pohybuje se kolem devadesáti procent. Přesto vyhráno nemá. Vše začalo loni na podzim tím, že se ve spánku začal nadměrně potit. K tomu se přidala silná únava, malátnost a zvýšená teplota. Přikládal to stresu po náročné stáži v anglickém Oxfordu. Jenže pak si nahmatal na krku bulku a lékaři zjistili, že jde o rakovinu.

David při léčbě nadále studuje, navíc se věnuje cvičení takzvaného crossfitu, který kombinuje ty nejlepší aspekty gymnastiky, vzpírání, běhu, veslování a dalších sportů.

Jen si pohyb naplánoval tak, aby z něj byl vždy jen příjemně unavený, a nikoli ztrhaný. Sport mu podle něj dodává pocit pohody a odbourává v těle škodlivé látky.

Ukazuje vyšetření na svém blogu

Medik svoji nevýhodu přetavil ve výhodu. Na svém internetovém blogu nazvaném Save the medic zjednodušeně vysvětluje všechny kroky, které musel jako pacient dosud podstoupit. Nevyhýbá se ani chemoterapii, kdy popisuje, jak se podává a z čeho je vlastně látka aplikovaná nitrožilně do těla složena.

„Není to nic příjemného, ale když informovaný pacient pochopí, že proti velkému nepříteli je nutné použít v mnoha případech velké zbraně, tak ji i s podporou přátel a zdravotníků zvládne. A přesně o to jde,“ zdůraznil David.

Čarám, které mu na těle udělali na radiologii, aby bylo jeho ozařování na lineárním urychlovači přesné, říká bojové tetování. Své onemocnění bere jako „dobrý exkurz do oboru“, kterým se chce jednou zabývat coby klinický onkolog.

I když se to podle něj může zdát trochu zvláštní, na onkologii prý rozhodně nevládne ponuré ticho. „Zdravotnický personál je totiž tak trochu jiný než všude jinde. Možná je to tím, že i pacienti jsou tak trochu jiní. Pacienta podrží, a dokonce mnohdy i rozesměje,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám