Hlavní obsah

Buddhisté z celého světa míří do Prahy na obří meditaci

Novinky, Stanislav Dvořák

Netradiční Silvestr můžete zažít v Praze. Přes dva tisíce lidí se tam chystá na hromadnou meditaci s tibetským lamou.

Foto: bdc.cz

Džigme rinpočhe uprchl v roce 1959 společně s 16. Karmapou a řadou dalších vysokých lamů z okupovaného Tibetu do Rumteku.

Článek

„Buddhisté Diamantové cesty si letos vybrali Prahu pro společný vstup do nového roku. Meditační kurz povedou na Letné ve dnech 27. - 31. 12. dva významní učitelé, tibetský lama Džigme rinpočhe a dánský lama Ole Nydahl. Kurzu se zúčastní více než dva tisíce lidí, včetně nových zájemců o buddhismus. Přijedou z Česka, okolních zemí i z celého světa. Program je otevřený veřejnosti,“ sdělila za pořadatele Markéta Blažejovská.

„Na Letné ve sportovní hale Královka (Nad Královskou oborou 51) se bude od 27. prosince konat velký meditační kurz. Letos ho organizují pražští buddhisté Diamantové cesty, přijedou však hosté zejména z Rakouska, Německa, Polska a Slovenska, ale také Rusové, Bulhaři nebo Maďaři, ale i buddhisté ze zámoří. Celkem bude buddhistů na Letné přes dva tisíce.“

Kurz zahájí lama Džigme rinpočhe, který patří k vysokým představitelům tibetské buddhistické školy Karma Kagjü a je zástupcem 17. Gjalwy Karmapy Thaje Dordžeho v Evropě. Návštěvníci kurzu se s ním mohou setkat 27. a 28. prosince. V dalších dnech potom meditační kurz povede lama Ole Nydahl, který je v Česku velmi populární. Za posledních dvacet let zde založil více než padesát meditačních center. V českém překladu navíc vyšlo více než deset Nydahlových knih jako Buddha a láska nebo Smrt a znovuzrození.

Zájem o buddhismus roste

Meditační kurz organizuje pražské centrum buddhismu Diamantové cesty, které sídlí v Holešovicích v ulici Na Maninách. „Dlouhodobě zaznamenáváme v Praze velký zájem o buddhismus. Každý týden k nám do centra přijdou desítky nových zájemců na úvodní přednášky a veřejné meditace,“ řekl k rozvoji buddhismu v Praze Jan Matuška, místní učitel buddhismu Diamantové cesty. Centrum navštěvuje pravidelně asi tři sta lidí, v celém Česku je buddhistů Diamantové cesty přes 3,5 tisíce.

Poslední dny v roce budou buddhisté trávit meditací a přednáškami. Na Silvestra si naplánovali meditační maraton, kdy se dva tisíce účastníků kurzu bude střídat v meditaci celkem dvanáct hodin. Končit se bude až před půlnocí. Do nového roku potom buddhisté vstupují se společným předsevzetím.

„O půlnoci vždy společně skládáme takzvaný slib bódhisattvy, tedy rozhodujeme se, že se budeme rozvíjet nejen pro své vlastní dobro, ale pro dobro všech bytostí, které si stejně jako my přejí být šťastné a vyhnout se utrpení,“ dodal.

Další podrobnosti najdete na www.czechyourmind.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám