Hlavní obsah

Brusel: ČR neopravila chyby v čerpání dotací, miliardy na školství v ohrožení

• Aktualizováno
Novinky, val

Česká republika nemůže zatím počítat s obnovením přísunu evropských peněz do oblasti školství. Nezvládla totiž napravit chyby, které jí vytkla Evropská komise.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Brusel odmítl uvolnit miliardy korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. S odvoláním na Evropskou komisi o tom informoval Radiožurnál.

Podle komise jsou prý opatření, která Česká republika předložila poté, co dostala ultimátum na nápravu chyb, nedostatečná. Nyní dostala na nápravu další dva měsíce. Pokud Česko nedá vše do pořádku, může přijít podle Radiožurnálu až o desítky miliard korun.

Oficiální zprávu jsme nedostali, hájí se resort

Ministerstvo se ale brání. „Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k dnešnímu dni neobdrželo žádnou oficiální závěrečnou informaci Evropské komise (EK) o vypořádání auditu v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) z loňského prosince,“ sdělil Hynek Jordán z ministerstva.

„Již pět měsíců čekáme na oficiální verzi auditu v OP VK od Evropské komise, tu obdržíme až v těchto dnech. Je nutné zdůraznit, že aktuální situace se nijak nedotýká příjemců dotací a po vypořádání připomínek od Komise očekáváme obnovení plateb,“ dodal náměstek pro evropské záležitosti Michal Zaorálek.

Jordán navíc zdůraznil, že nehrozí ztráta celkové sumy, kterou může ČR prostřednictvím operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost získat. Ta činí zhruba 53 miliard korun.

Evropské fondy znamenají pro Českou republiku přísun peněz v řádu stovek miliard korun. Evropská komise zastavila přísun dotací pro Českou republiku na jaře. V minulých dnech ale informovala, že po změnách zase proplácení dotací obnoví.

Reklama

Výběr článků

Načítám