Hlavní obsah

Necestujte na východ a sever Ukrajiny, vyzval Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý doporučil českým občanům, aby nejezdili na sever a východ Ukrajiny. Podle něj existuje možnost náhlého zhoršení bezpečnostní situace v zemi. U hranic Ukrajiny se shromáždili ruští vojáci a panují obavy z invaze. Evakuaci zaměstnanců české ambasády Česko zatím neplánuje.

Briefing ministra Jana Lipavského po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí Video: Novinky

 
Článek

„Je zde možnost náhlého zhoršení bezpečnostní situace. Dejte na naše doporučení, necestujte do příhraničních území na východě a severu země,” uvedl ministr Lipavský na tiskové konferenci po jednání krizového štábu resortu zahraničí.

Pokud někdo přece jen cestuje, měl by se podle něj registrovat v systému DROZD.

Česká republika se podle Lipavského připravuje i na nejhorší scénáře vývoje. „Postupujeme v úzké koordinaci s partnery. V případě ruské agrese je jednoznačná shoda, že případná odpověď musí být rychlá a silná,” řekl šéf diplomacie.

„Ale věříme, že může uspět diplomatické úsilí, které tak může situaci vyřešit,” doplnil.

Současně oznámil, že zatím nevydává pokyn k evakuaci zaměstnanců ambasád. „Nevyhodnotili jsme, že by situace došla do takového stavu,” prohlásil.

Evropa se pře o postup kvůli krizi na Ukrajině

Evropa

Situaci svých občanů v zemi řeší i další země. Spojené státy nařídily rodinám zaměstnanců amerického velvyslanectví na Ukrajině, aby opustily zemi kvůli hrozící ruské invazi. Americké ministerstvo zahraničí rovněž povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků z Ukrajiny.

Podle televize BBC začala zaměstnance svého zastupitelského úřadu v Kyjevě stahovat rovněž Británie, odejde jich asi polovina. Evropská unie se k podobnému kroku zatím nechystá, řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Ukrajina označila rozhodnutí USA za předčasné a přehnané.

USA a Británie stahují kvůli hrozící invazi část pracovníků z velvyslanectví na Ukrajině

Evropa

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a nově též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám