Hlavní obsah

Brabec už chystá personální zemětřesení

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezůstane kámen na kameni. Takový vzkaz vyslal kandidát na ministra životního prostředí Richard Brabec (ANO) směrem ke svému resortu i ke Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP).

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Richard Brabec

Článek

Podle něj je sice potřeba vyřešit v koalici otázku nominací stranických náměstků, už nyní ale počítá na MŽP a SFŽP s personálním zemětřesením nejen ve vedení, ale i v nižších patrech.

„Mám v plánu poměrně zásadní změny, a to jak na vlastním ministerstvu, tak ve SFŽP. Například na všechny náměstkovské pozice již mám připraveny své odborníky,“ prozradil Brabec ve středu Právu. Jména však před svým jmenováním prozradit nechtěl.

„Chci mít v resortu i SFŽP kombinaci kvalitních odborníků, kteří na institucích již působí nebo působili, třeba i na nižších patrech, s novými lidmi i ze soukromé sféry, kteří mají praktické zkušenosti. Třeba v otázce evropských fondů či ochrany životního prostředí,“ dodal Brabec.

Resort řídili od roku 2010 do loňského pádu Nečasovy vlády ministři i někteří náměstci za ODS. V čele byl Pavel Drobil, pak Tomáš Chalupa.

Hrozí ztráta euromiliónů

Kromě personálních změn na MŽP podle Brabce především hoří čerpání eurofondů v rámci operačního programu životního prostředí.

Nejsem nějaký eurohujer, ale potřebujeme sestavit tým, který bude EU přesvědčovat, že jsme se změnili

„Nebudeme mít nárok na sto dní hájení nebo na to, abychom se rozkoukávali. ČR hrozí nenávratná ztráta peněz, pokud nebudeme schopni vyčerpat finance z programu EU. Jsou v něm stovky rozpracovaných projektů a každý den tohoto mrtvolného stavu stojí desítky miliónů. Proto nutně potřebuji experta na evropské fondy,“ uvedl Brabec.

Podle něj hrozí, že v případě prokázaných pochybení bude Česko muset dotace Bruselu vrátit a ve výsledku mohou být ohroženy i evropské peníze na operační období roky 2014–2020.

Brabec uvedl, že reputace ČR komplikuje vyjednávací pozici v Bruselu, jelikož se na naši zemi pohlíží jako na stát, který peníze nevyužívá účelově a hospodárně.

„Nejsem nějaký eurohujer, ale potřebujeme sestavit mezinárodní tým, který do EU bude jezdit a přesvědčovat, že jsme se změnili. Zatím moc důvodů nám vycházet vstříc nemají,“ přiznal.

Víc peněz pro resort

Podle Brabce bude také klíčové přesvědčit do konce března vládu, aby MŽP přiřadila více evropských peněz, než je nynějších 2,5 miliardy eur na šestileté období, které nyní končí.

„Chci přesvědčit kabinet, že tu je prostor na větší investice, jako je retence vody v krajině, čištění odpadních vod, prachové mikročástice nebo odpady,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám