Hlavní obsah

Bojové drony budou létat z Přerova

Česká armáda brzy rozšíří svoji flotilu bezpilotních letounů i o větší stroje. A podle informací Práva tyto větší drony, které mohou nést např. protitankové zbraně a mají rozměr křídel až 15 metrů, budou mít základnu na bývalém vojenském letišti v Přerově-Bochoři.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

V Afghánistánu působila česká jednotka s bezpilotními letadly Scan Eagle.

Článek

Ministerstvo obrany chystá letos nákup velkých dronů za více než 1,5 miliardy korun a muselo urychleně vyřešit otázku, odkud budou tyto bezpilotní stroje létat.

Na základně v Prostějově, kde sídlí prapor bezpilotních prostředků, je pouze travnatá přistávací plocha. Podle informací Práva ministerstvo zvažovalo i variantu, že se toto letiště vybetonuje. Tato varianta ale padla.

V kasárnách plno

„Do Přerova se přemístí jednotka víceúčelového bezpilotního prostředku z 533. praporu bezpilotních prostředků Prostějov,“ odpověděla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková na dotaz, odkud budou větší drony operovat.

Aktivní zálohy každý nezvládne, hlavně psychicky

Domácí

Svou roli sehrál i fakt, že v prostějovských kasárnách začíná být už plno. Své sídlo tu má hlavně 601. skupina speciálních sil a také 102. průzkumný prapor. Před dvěma lety tam velení armády umístilo i zmíněný prapor bezpilotních prostředků.

Ten má zatím jen pár desítek vojáků, kteří mají několik druhů menších dronů – americké drony Raven nebo Scan Eagle, které se jim osvědčily v Afghánistánu. Během příštích tří let se ale prapor rozroste až na tři sta mužů a žen, kteří budou obsluhovat armádní drony.

Letiště zůstane ve správě LOM

Letiště v Přerově bylo v minulosti armádní letiště, na kterém sloužilo vrtulníkové letectvo. Před 15 lety ale ministerstvo obrany rozhodlo armádní vrtulníky přesunout na základnu do Náměště nad Oslavou a předat letiště Olomouckému kraji. Nakonec ale letiště zůstalo v rukou obrany a o jeho smíšený provoz se stará státní podnik LOM Praha.

Česko poslalo na Ukrajinu desítky tanků

Domácí

Česká armáda podle své mluvčí zatím neuvažuje o tom, že by znovu začala letiště sama provozovat. „Letiště Přerov zůstane nadále ve správě státního podniku LOM a armáda bude v tuto chvíli jedním z uživatelů,“ dodala Dvořáková.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že na přerovském letišti by měla obrana vybudovat polygon, který bude sloužit pro testování vojenských i civilních dronů.

Reklama

Výběr článků

Načítám