Hlavní obsah

Boj o křesla v Bruselu povede za ODS znovu Zahradil

PRAHA

Lídrem kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu byl v pondělí podle očekávání znovu zvolen Jan Zahradil, bývalý místopředseda strany a šéf jejích europoslanců. Předseda nejsilnější vládní strany a premiér Mirek Topolánek novinářům po zasedání výkoné rady ODS řekl, že jednání "bylo dramatické" a proto není ještě hotový celý seznam kandidátů.

Článek

Prioritou ODS pro červnové volby bude podle Zahradila udržet minimálně výsledek voleb 2004. "Máme na to, abychom vyhráli," řekl Zahradil s tím, že voličům ČSSD se na rozdíl od sympatizantů občanské demokracie k volbám do Evropského parlamentu nechce.

Mezi 24 adepty na funkce europoslanců, o nichž se bude rozhodovat počátkem června, je sedm z devíti současných europoslanců ODS.

Své kandidáty si už v prosinci vybraly ČSSD a KSČM. Novým volebním lídrem socialistů se po europoslanci Liboru Roučkovi stal Jiří Havel, který byl vicepremiérem pro ekonomiku ve vládě předsedy strany Jiřího Paroubka. Komunisty naopak povede opět Miloslav Ransdorf.

Už od loňského dubna mají o svých kandidátech na europoslance jasno lidovci, které znovu povede Zuzana Roithová. Bez volebního lídra jsou zatím z hlavní parlamentní pětice pouze zelení, o vedení kandidátky usiluje poslankyně Kateřina Jacques, potřebuje ještě několik nominací krajských organizací SZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám