Hlavní obsah

Blažek nechá policejní zásah proti poslancům prošetřit

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně rozčileně komentoval po středečním jednání vlády ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) policejní zásah z minulého týdne, při němž byli zadrženi mimo jiné Blažkovi spolustraníci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Článek

„Není možné používat veřejné lynčování v trestních věcech,“ hřímal na vládním brífinku ministr. Zároveň oznámil, že nechá postup orgánů činných v trestním řízení prověřit.

Vládě sdělil, že vypracuje zprávu o adekvátnosti a dodržování zákonnosti v trestních věcech zahájených akcí ozbrojených sil a státních zástupců v noci z 12. na 13. 6. 2013. Kabinet to vzal na vědomí.

Na zprávě se má podílet také ministerstvo vnitra vedené nominantem ODS Janem Kubicem. „Cílem je zjistit, zda rozsahem akce ozbrojených sil a státních zástupců nebyl učiněn nepřiměřený zásah do základních principů demokratického právního státu,“ uvedl Blažek.

Nasazení 400 policistů mohlo být podle Blažka zbytečné, vadí mu i nasazení odposlechů na lidi z premiérova okolí a údajné úniky informací z vyšetřování.

„Jsem velmi znepokojen tím, jak se do médií dostávají věci a fakta z trestních spisů, která se pak rozebírají nejen v bulvárním tisku,“ podotkl Blažek. „Některé informace jednoznačně nemohou pocházet od advokátů, ti je ještě nemohou mít,“ dodal s tím, že kvůli možnému úniku informací od státních zástupců se již sešel s nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem.

Reklama

Související témata:

Související články

TOP 09 zatím vládu nesvrhne

TOP 09 zatím vládu Petra Nečase (ODS) nesvrhne, takový je závěr sobotního večerního jednání předsednictva koaliční strany. Před nedělními rozhovory nechce TOP...

Přežije vláda s Kubou místo Nečase?

O jemný chirurgický politický řez se podle všeho pokusí část ODS a TOP 09 ve vládní krizi, která graduje kvůli skandálu kolem Petra Nečase, jenž odmítá...

Výběr článků

Načítám