Hlavní obsah

Bendl nevyloučil v kraji velkou koalici s Rathem

Právo, dan, gö, luk, trj

Souboj dosud nesmiřitelných soků před krajskými volbami může mít málo očekávanou dohru. Výsledek může dnešní vládce ODS „odsoudit“ do role těch, kteří se z donucení vemlouvají do přízně dnešních nepřátel ze sociální demokracie.

Článek

V řadě regionů mohou politici stát před dilematem, zda dohodnout velkou koalici ODS a ČSSD, či krajskou vládu sociálními demokraty s komunisty.

O přízeň Paroubkovy strany se přitom hodlají ucházet jak ODS, tak KSČM. Místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl přes ostré spory s Rathem velkou koalici nevyloučil: „Obecně platí, že ODS určitě nepůjde nikde s komunisty a jinak hledání možných koalic je zcela na regionálních organizacích.“

Na dotaz Práva připustil, že mohou vzniknout i koalice ODS a soc. dem. „I ve středních Čechách platí – ne s komunisty, všechno ostatní je pořád ve hvězdách.“ Bendl připomněl, že v dobách svého starostování v Kladně vládla ODS s ODA a ČSSD.

Jenže například středočeský lídr soc. dem. David Rath nechce spolupracovat s ODS ani komunisty. „Očekávám jakýkoli podpásový faul ze strany ODS v podobě typu nové Kubicovy zprávy. Vím určitě, že nechci udělat jakoukoli koalici s občanskými demokraty a určitě také ne s KSČM,“ řekl v pátek Právu.

Je však s těmito stranami připraven vyjednávat o podpoře menšinové vlády ČSSD v kraji. Podle něj má ODS naprosto odlišný program. U komunistů mu vadí, že se nedostatečně vyrovnala s minulostí.

„Je to od Ratha obehraná písnička a populismus. Je to i signál pro voliče, že tato strana nestojí o spolupráci na levici a že v kraji to směřuje k velké koalici,“ kontroval poslanec Stanislav Grospič (KSČM). Podle něj se ve Středočeském kraji jakékoli spolupráci se soc. dem. nebrání.

Filip je připraven jednat s Paroubkem

Šéf komunistů Vojtěch Filip nechá svým lidem v krajích volnou ruku. „Záleží ale na tom, kteří lidé budou zvoleni,“ poznamenal. Je podle svých slov „kdykoliv“ na toto téma připraven jednat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

„Počkejme skutečně na výsledky voleb. U nás na Vysočině se prokazuje, že na rozumných věcech se dokážeme s ČSSD dohodnout,“ podotkl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Lídr komunistické kandidátky v Jihočeském kraji Petr Braný prozradil, že mají zájem o poměrné zastoupení, když bude mít levice většinu. „Kdyby byla situace na vážkách, tak bychom byli pro zastoupení minimálně každého, aby žádný hlas voliče nepropadl. Nebudeme podporovat účelovou většinovou koalici,“ poznamenal.

Poznatky Miloslava Opálky (KSČM) v Moravskoslezském kraji z dřívějška ukazují, že koalice s ČSSD fungovat může. „Ale po komunálních volbách vznikly velké koalice ODS s ČSSD. Chci věřit tomu, že to nebude předzvěst po krajských volbách,“ podotkl.

Právě na severní Moravě sugnalizovaly čerstvé průzkumy pro českou televizi drtivé vítězství ČSSD. Ta by podle nich mohla získat 32–34 procent, zatímco ODS jen 22 procent. Komunisté by mohli podle preferencí získat zhruba tolik, co lidovci a zelení dohromady.

Hejtman Evžen Tošenovský (ODS) a jeho první zástupce Pavol Lukša (KDU-ČSL) ve čtvrtečních Otázkách Václava Moravce v ČT výslovně řekli, že chtějí v dosavadní koalici pokračovat. Voliči soc. dem. by jim ale mohli podle průzkumů vypálit rybník.

Vláda ODS a ČSSD i na jihu Moravy?

Šéf soc. dem. poslanců Michal Hašek, který kandiduje na jihomoravského hejtmana, koalici s ODS nevyloučil. Krajské spojenectví s občanskými demokraty ale není jeho prioritou. „Sestavím koalici, která bude garantovat systém krajských nemocnic jako neziskových zařízení, podpoří investice do páteřní dopravy (dálnic, železnice, letiště Brno), nebo rozvoj technického a učňovského školství,“ sdělil Právu Hašek.

Velké koalice v některých regionech očekává také poslanec Walter Bartoš (ODS), který pochází z Jihomoravského kraje. „Pokud se do zastupitelstev dostanou pouze tři strany, tak ODS nemůže spolupracovat s komunisty. Čili jediná strana, která je pro nás potenciální partner na krajské úrovni, jsou sociální demokraté,“ řekl Právu. Možné to podle něj je i na jižní Moravě.

Ministr dopravy a teplický radní Aleš Řebíček (ODS) je přesvědčen, že politika v kraji je jiná a názory nejsou tak vyhraněné, jako v politice vrcholné. „Já osobně si myslím, že krajské koalice soc. dem., ODS, lidovci, někde bez nás, někde bez nich, jsou reálné,“ poznamenal na dotaz Práva Právu.

Ministr očekává, že zejména na Moravě bude levice silnější, takže připadá v úvahu i vláda soc. dem. s komunisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám