Hlavní obsah

Bém se pustil do Topolánka, že jeho kritika Klause poškozuje ODS

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém v rozhovoru, který poskytl Právu důrazně kritizoval premiéra Mirka Topolánka. Podle něj poškozuje ODS, když tvrdí, že opoziční smlouva vedla k propojení politiky s mafiemi. Bém na rozdíl od Topolánka netrvá na tom, aby ze strany byl vyloučen Vlastimil Tlustý a diví se, že premiér nepožaduje prioritně odchod Jana Moravy.

Článek

„Pan předseda Topolánek chce, aby Vlastimil Tlustý opustil řady ODS. Pro mne je neuvěřitelné, že na prvním místě nemluvíme o tom, že by řady ODS měl opustit Jan Morava,“ řekl Bém a vyostřil tak situaci. Sám tvrdí, že není v ODS osamocen v názoru, že Tlustý by neměl být vyloučen.

„Všichni na úrovni nejvyššího vedení ODS a na úrovni podstatné části členské základny se asi shodneme v tom, že jak Jan Morava, tak Vlastimil Tlustý by měli opustit poslanecký klub a měli by rezignovat na poslanecký mandát. Na otázku, co dál, já tvrdím, že Jan Morava by měl, nebo dokonce musí rezignovat na členství v ODS, protože míra morálního provinění a jeho hříchu je prostě neuvěřitelná. On byl připraven špiclovat, odposlouchávat, tajně nahrávat, sbírat kompromitující materiály a ještě k tomu vydírat své poslanecké kolegy. Já si těžko dovedu v politice představit něco horšího," uvedl Bém.

A primátor k tomu dodal: "Já na rozdíl od Mirka Topolánka říkám jediné: poslanec Morava musí nejen rezignovat na mandát, ale i na členství v ODS. U Vlastimila Tlustého říkám: měl by rezignovat na mandát a otázka jeho dalšího setrvání v ODS nechť je předmětem další diskuse.“

Bém ale hlavně vyčítá Topolánkovi, že se střetl s Václavem Klausem kvůli opoziční smlouvě. Současný premiér dokonce uvedl, že se v tomto období kryl organizovaný zločin.

"Označit politický systém, který je postaven na dohodě dvou politických stran, jako systém, který propojil politiku s organizovaným zločinem, je pro mne strašně odvážné tvrzení," prohlásil Bém a vysvětlil to: " I kdyby se prokázalo to, co dnes je naznačováno ve sdělovacích prostředcích v kauze Tlustý, přesto z toho (nelze) dělat generalizaci a říci: celý systém byl špatný a celá opoziční smlouva představovala otevřené dveře k organizovanému zločinu. S tím já nemohu souhlasit.

Bém to odmítá, i když nebyl v té době v nejvyšší politice: "Byl jsem starostou městské části Prahy 6, nebyl jsem účasten vysoké politiky, sledoval jsem ji pouze jako divák. Přesto tvrzení Mirka Topolánka považuji za nejenom nepřesné a zavádějící, ale do značné míry i stranu poškozující."

Bém by kandidoval na předsedu strany, kdyby do toho Topolánek nešel

Bém však stále odmítá odpovědět, za jakých okolností by kandidoval na předsedu ODS. Tentokrát však naznačil, že existuje určitá možnost, že by se pustil do boje o křeslo šéfa strany.

„Kdyby se stalo, že Mirek Topolánek nebude kandidovat, tak co asi tak může první místopředseda dělat? Na druhou stranu je to pro mne tak nepravděpodobný scénář... Byť se musím přiznat, že jsem byl překvapen konstatováním Mirka Topolánka, že zvažuje možnost nekandidování v případě, že se strana neočistí. Také jsem řekl, že tento výrok považuji za emotivní a nepromyšlený. Jsem přesvědčen, že jej Mirek Topolánek prostě nemyslel vážně."

Bém nechce jít do boje proti Topolánkovi kvůli nestabilní politické situaci: "Já to neudělám a nemohu to udělat, protože ... by to znamenalo další rozhoupání křehké rovnováhy. Přeji si, aby tato vláda dovládla do konce mandátu a mám-li být úplně upřímný, chci být dobrým primátorem a prvním místopředsedou ODS."

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Související články

Bém nevyloučil kandidaturu na předsedu ODS

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém ve středu nevyloučil možnost, že by se na listopadovém kongresu mohl přihlásit o funkci šéfa strany....

Mělnická ODS vyzvala Tlustého k odstoupení

Novým předsedou oblastní rady ODS na Mělnicku, které do minulého pondělí předsedal bývalý poslanec Jan Morava, v pondělí členové oblastního sdružení zvolili...

Výběr článků

Načítám