Hlavní obsah

Bém nechce Červíčka v čele pražské policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) se ve čtvrtek postavil proti jmenování Martina Červíčka do funkce nového šéfa pražských policistů. Na mimořádném zasedání bezpečnostního výboru vyjádřil pochybnosti, zda Červíček splňuje základní požadavky na řízení pražské policie. Hlavní město chce nyní vyzvat ministerstvo vnitra k vyhlášení řádného výběrového řízení.

Článek

Nového ředitele pražských policistů ve středu oficiálně představil policejní prezident Oldřich Martinů. Šestatřicetiletý Červíček od léta loňského roku působil jako šéf dopravní policie a předtím vedl kriminální policii v Náchodě. Ve funkci nyní nahradil Petra Želáska, který pražskou policii řídil od února 2006.

Ministr vnitra Ivan Langer uvedl, že je mu Bémovy reakce líto. Věří, že Červíček je muž na svém místě a měl by dostat šanci to dokázat. Uvedl, že jmenování krajského policejního šéfa je plně v kompetenci policejního prezidenta. "Nepovažuji za možné, aby do personálních otázek policie a do obsazování policejních služebních míst zasahovala samospráva, neboť jde o personální pravomoc policejního prezidenta," sdělil Langer.

Červíčkův nástup do křesla šéfa dopravní policie provázely pochybnosti ohledně raketového postupu v policejní hierarchii, kterému se mezi policisty říká "žabákování".

Jako vedoucí okresní kriminálky Červíček nemohl dosáhnout na místo šéfa dopravky po Zdeňku Bambasovi. Proto byl nejprve 15. srpna 2007 povýšen do funkce policejního rady a z ní už se na místo šéfa dopravky přihlásit mohl. Udělal to a jako jediný uchazeč vyhrál.

Nový šéf pražských policistů Martin Červíček.foto: Právo/Lukáš Táborský

Podobný trik, jak obejít služební zákon, použilo vloni policejní prezidium i v případě dvou náměstků policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Náměstek pro uniformovanou policii Ivan Bílek a ekonomický náměstek Tomáš Kužel podle zákona nemohli na své posty postoupit přímo ze svých funkcí okresních ředitelů.

Proto nejprve prošli výběrovými řízeními na funkce zástupců krajských policejních ředitelů, a dostali se tak z deváté do desáté tarifní třídy. V té už si pak mohli nárokovat pozici náměstka policejního prezidenta a po 14 dnech do nich skutečně byli oba jmenováni.

Martinů jako důvod střídání ve vedení pražské policie uvedl, že Želásko chtěl jít příští rok do důchodu, a proto se rozhodl jmenovat nového šéfa, který bude moci pracovat na dlouhodobějších úkolech. Želásko dříve řekl, že je ze svého odvolání zklamaný a že uvažuje, že od policie úplně odejde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám