Hlavní obsah

Běloruský kamion u české firmy vyrábějící výbušniny? Jel jinam, odmítá společnost spekulace

Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozdvižení vyvolaly ve středu fotografie kamionu s běloruskou SPZ, které se objevily na internetu. Podle popisku vůz údajně vjíždí do areálu společnosti Zeveta Bojkovice, která vyrábí výbušniny. Lidé spekulovali, že mohl přijet pro materiál, který by mohl Lukašenkův režim využít při zásazích proti demonstrantům. Podle Zevety ale kamion mířil do jiné firmy a pro jiný náklad.

Foto: Twitter

Běloruský kamion na snímcích na Twitteru

Článek

Fotografie běloruského kamionu na sociálních sítích doprovázela spekulace, že kamion mohl jet zejména pro zábleskové granáty. Vývoz vojenského materiálu do Běloruska je přitom již roky zakázán.

Jednatelka společnosti Albo Schlenk Nina Pavlíková ale uvedla, že kamion mířil k nim pro hliníkovou pastu.

„Kamion přijel včera (ve středu) odpoledne, stál na našem parkovišti celou noc a dnes ráno jsme ho naložili a poslali na celnici. Převáží hliníkovou pastu, která se přidává do malty při výrobě pórobetonových tvárnic,” řekla Pavlíková s tím, že zveřejněné fotografie jsou zavádějící, protože jsou zkombinovány tak, aby vytvořily požadovaný dojem.

Zástupci holdingu Zeveta pak na oficiální facebookové stránce společnosti prohlásili, že „na fotografii není společnost Zeveta, kamion nevjíždí do našeho areálu”.

Česká firma odmítla, že by běloruská policie proti demonstrantům používala její výbušky

Ekonomika

O využití zábleskových granátů z dílny Zevety proti běloruským demonstrantům v Minsku, kteří protestovali proti výsledkům prezidentských voleb a znovuzvolením Alexandra Lukašenka, se spekulovalo už v srpnu. Bojkovická společnost tehdy odmítla, že by šlo o její výrobky. Argumentovala tehdy i tím, že nikdy do Běloruska nevyvezla žádný vojenský materiál.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) už dříve uvedl, že Česká republika dodržuje zbrojní embargo vůči Bělorusku, a tedy nedodává jedinému evropskému diktátorskému režimu žádné vojenské materiály, už deset let.

„Ministerstvo žádnou licenci na vývoz materiálu, který je zmiňován na sociálních sítích, neudělilo. Příslušné orgány prověřují, zda skutečně došlo k nepovolenému vývozu, nebo se jedná o dezinformace,” reagoval na dotaz Novinek Petříček.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pak na svém Twitteru uvedl, že celou záležitost prověřily obě civilní služby a policie. Napsal, že podle ředitele Bezpečnostní informační služby zmiňované vozidlo do areálu firmy Zeveta nevjelo a nakládalo materiál v jiné místní firmě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám