Hlavní obsah

Bártu by mohl na ministerstvu nahradit Skokan, Dobeše Šťovíček

Právo, Novinky, rsk, jas, dan
Aktualizováno

Očekávané uvolnění tří ministerských postů obsazených kandidáty Věcí veřejných vyvolává otázky, kdo by mohl na uprázdněná místa nastoupit. V kuloárech se spekuluje, že ministra dopravy Víta Bártu by mohl nahradit poslanec Petr Skokan. Právu to potvrdily zdroje z VV. Ministra školství Josefa Dobeše by mohl nahradit poslanec VV Milan Šťovíček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Petr Skokan přichází na jednání strany

Článek

Bárta podal minulý týden demisi poté, co vyšlo najevo, že už v roce 2008 pojal cestu do politiky jako byznys-plán. Krátce před tím jej navíc dnes už bývalí poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí obvinili z uplácení a podali na něj trestní oznámení. Bártu následně začala vyšetřovat policie. [celá zpráva]

Skokan se jako možný Bártův nástupce nabízí zejména proto, že není nijak spojen s bezpečnostní agenturou ABL a problematice dopravy se v minulosti věnoval na komunální úrovni v pozici starosty České Lípy a hejtmana Libereckého kraje, kam byl zvolen jako člen ODS. Stranu opustil v létě 2009 a následně vstoupil do VV.

Na podpis prezidenta čekají i návrhy na odvolání ministra vnitra Radka Johna a šéfa resortu školství Josefa Dobeše. Právě na Dobešovo místo se pak logicky nabízí další poslanec VV Milan Šťovíček, který před vstupem do politiky působil coby ředitel střední školy v domovském Litvínově.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Milan Šťovíček

O možném Šťovíčkově angažmá na ministerstvu školství již Právo před časem informovalo. [celá zpráva]

Na úterní jednání klubu VV zatím nedorazila poslankyně Jana Suchá, o které se spekuluje jako o dalším přeběhlíkovi.

ODS by ráda získala vnitro

Nejasno tak zůstává především kolem ministerstva vnitra, které by podle hlasů z VV ráda získala ODS. Poslanec VV Viktor Paggio, jehož jméno se v souvislosti s resortem objevilo, nemá podle informací Práva o post zájem.

Představitelé koaličních stran se v pondělí na jednání K9 dohodli, že mají vůli pokračovat ve vládním projektu. Dohodli se rovněž, že dojde k úpravě koaliční smlouvy. [celá zpráva]

TOP 09 změny svých ministrů odmítá

Předsednictvo TOP 09 stojí za svými ministry ve vládě a je proti tomu, aby odcházel ministr financí Miroslav Kalousek, jak to chtějí Věci veřejné.

„Jednoznačně jsme potvrdili, že TOP 09 nemá žádný důvod k výměně ministrů, že TOP 09 je jediná strana, která se nepotýká s žádným korupčním skandálem,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík po úterním jednání předsednictva.

Porušil Nečas koaliční smlouvu?

Na večerní pondělní schůzce koalice se politici domluvili, že se znovu sejdou, až prezident příjme návrhy na odvolání tří ministrů VV. Podle Gazdíka také diskutovali, zda premiér Petr Nečas porušil koaliční smlouvu, když nekonzultoval odvolání ministrů VV, aniž to konzultoval s jejich předsedou Radkem Johnem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

„My si myslíme, že o porušení nejde, protože k projednání v pátek došlo, ale je jejich problém, že se zvedli a odešli. My jsme byli ochotní se o tom bavit třeba deset hodin,“ podotkl Gazdík.

O Kalouskovi ani Vondrovi jsme se nebavili

Odchod z vlády ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který včera ministerskému předsedovi nabídl funkci, se podle Gazdíka na K9 neřešil. „Pan premiér se k tomu nevyjadřoval,“ uvedl Gazdík.

Na schůzce nepadlo ani to, že by měl odejít Kalousek. „To tam nezopakovali, ale ani to nevzali zpátky, tak je možné, že to zase zopakují,“ řekl Právu Kalousek. O tom, že by si mohli vyměnit např. ODS a VV ministerstva obrany a vnitra, podle Kalouska nepadlo ani slovo.

Koaliční lídři kromě personálií řešili i program koalice. Dohodli se podle Kalouska na tom, že ke koaliční smlouvě připíší programový dodatek. „Osm měsíců diskutujeme o reformách, takže tam připíšeme, co se dohodlo v daňové a důchodové reformě,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda bude pokračovat i po výměně ministrů

Lídři koaliční vlády na jednání v pondělí večer vyjádřili vůli pokračovat v původní stranické sestavě ODS, TOP 09 a VV a shodli se, že budou dál jednat....

Výběr článků

Načítám