Hlavní obsah

Babišovi nedůvěřuje 60 procent lidí

Praha

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) nedůvěřuje 60 procent lidí. Naopak důvěru má u 37 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT). Z průzkumu také vyplývá, že většina občanů by nesouhlasila s tím, aby prezident Miloš Zeman jmenoval Babiše znovu premiérem, pokud by jeho vládě parlament vyslovil nedůvěru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Že by Babiše znovu pověřil, řekl už dříve prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Větší část dotázaných s tím nesouhlasí. Vyslovilo se tak 59 procent. Opačný postoj zaujalo 38 procent respondentů.

„Při pohledu na voliče ANO zjišťujeme, že Andreji Babišovi důvěřuje 93 procent lidí, pevně tedy stojí za svým lídrem, uvedl pro Českou televizi analytik společnosti Kantar CZ Pavel Ranocha.  Odlišný postoj je patrný u voličů středopravicových stran, u kterých se důvěra premiérovi pohybuje do deseti procent.

„Někde uprostřed se nacházejí voliči KSČM se zhruba dvoutřetinovou důvěrou a voliči SPD a ČSSD s asi třetinovou důvěrou,” řekl Ranocha.

Babišova vláda v pátek čelila hlasování o nedůvěře. Vyvolaly ho opoziční strany kvůli vývoji kauzy Čapí hnízdo a případu jeho syna Andreje Babiše ml.

Kabinet hlasování ustál, opozice dokázala sehnat jen 92 poslanců z potřebných 101.

Záznam: Hlasování o vyslovení nedůvěry vláděVideo: Novinky.cz/psp.cz

Průzkum agentury Kantar CZ se uskutečnil od 20. až 22. listopadu, tedy ještě předtím, než byl znám páteční výsledek hlasování o nedůvěře vládě. Na otázku týkající se důvěry v premiéra odpovídalo 1000 lidí, na otázku k záměru prezidenta případně znovu jmenovat Babiše premiérem 880 lidí.

Anketa

Důvěřujete premiérovi Andreji Babišovi?
Ano
61,3 %
Ne
38,7 %
Celkem hlasovalo 19072 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám