Hlavní obsah

Babiše řecký požadavek na testy pro Čechy překvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra Andreje Babiše (ANO) překvapilo, že Řecko zařadilo Českou republiku mezi rizikové země a bude po českých občanech požadovat při příjezdu negativní test na koronavirus. K podobnému kroku přistoupila již dříve řada dalších evropských států.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek

„Je to pro nás překvapení. Psal jsem ráno řeckému premiérovi (Kyriakosovi Mitsotakisovi), aby se na to ještě podívali,” řekl Babiš, s argumentem, že v pondělí počet nově odhalených případů mírně poklesl a bylo evidováno „pouze” 122 nových případů, zatímco v minulém týdnu se jednalo vesměs o nárůsty vyšší.

Babiš v minulých dnech trávil dovolenou na Krétě.

Do Řecka už jen s negativním testem. Nárok na bezplatné storno ale není, tvrdí cestovky

Evropa

Do Řecka míří každý týden několik tisíc turistů z ČR. Od příštího týdne budou muset předkládat negativní test, který nebude starší než tři dny. Stejná pravidla budou v Řecku platit i pro občany Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska.

ČR kvůli nutnosti testování posílí kapacity odběrových míst, aby se lidé mohli nechat komerčně otestovat.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že omezení ze strany Řecka bude krátkodobé.

Kvůli zhoršené epidemiologické situaci v ČR už v minulých dnech přistoupilo k restrikcím pro české občany více zemí. V Pobaltí i některých skandinávských zemích musí lidé počítat s povinnou karanténou. Stejná omezení platí i pro pobyt ve Slovinsku či v Irsku.

Jelikož se situace průběžně mění, musí si lidé podmínky vstupu do jednotlivých zemí před odjezdem ověřit u úřadů cílové destinace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám