Hlavní obsah

Babiš: Zeman si přeje, abych kandidoval na Hrad

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že prezident Miloš Zeman by si přál jeho kandidaturu na Hrad. O Babišových ambicích kandidovat na prezidenta se spekuluje delší dobu.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem

Článek

„Prezident by si přál, abych kandidoval,” uvedl Babiš v rozhovoru pro Blesk.

Zároveň nicméně tvrdí, že o případné kandidatuře by muselo rozhodnout hnutí ANO, přičemž on sám se prý soustředí na práci ve Sněmovně, kterou coby premiér nazýval žvanírnou a v níž bude nově zasedat v pozici řadového opozičního poslance.

To, že by pro Babiše v případě jeho kandidatury hlasoval, řekl Zeman, který je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, již v minulosti.

Postoje se mění

„Rozhodně ale nikdy nebudu kandidovat na prezidenta, protože náplň práce tohoto úřadu mě nemotivuje,” prohlásil Babiš v listopadu 2014, kdy byl ministrem financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a patřil k nejoblíbenějším politikům.

Kdo míří do prezidentských voleb? Babiše může ohrozit kandidát SPOLU a PirSTAN

Prezidentské volby

„Nemůžu být českým prezidentem. Nenarodil jsem se v ČR, i když se Čechem cítím být. Navíc jsem člověk, který neumí dobře mluvit,” prohlásil sebekriticky.

V roce 2019 Babiš na otázku ohledně možné prezidentské kandidatury reagoval slovy: „Ježíšmarjá, proč bych kandidoval na prezidenta? Jsem manažer.“

Na počátku roku 2021 v rozhovoru pro Prima CNN již tak rezolutní nebyl. „Co můžeme vyloučit, nevyloučit můžeme jenom smrt,” vyhnul se přímé odpovědi na dotaz, zda může svou kandidaturu vyloučit.

Babiš opět slibuje, že zmizí z politiky. Ale až za další čtyři roky

Domácí

Letos ve své předvolební publikaci nicméně označil podzimní sněmovní volby za „poslední příležitost“ jej volit. „Kandiduju naposledy. Poslední šance volit Babiše,” tvrdil čtenářům.

Zemanovi vyprší prezidentský mandát v roce 2023. Jeho zdravotní stav mu momentálně neumožňuje plně vykonávat úřad, shodlo se lékařské konzilium.

Anketa

Hlasovali byste pro Andreje Babiše, pokud by kandidoval do funkce prezidenta České republiky?
Ano
30,2 %
Ne
69,8 %
Celkem hlasovalo 19151 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám