Hlavní obsah

Babiš se postavil za Hamáčka, nesouhlasí s Prymulou ohledně promoření

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s názorem náměstka ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly ohledně cíleného promoření populace koronavirem. Bylo by to podle něj riskantní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Je to velice riskantní. Neumím si to představit. My jdeme cestou chytré karantény," řekl v pondělí Radiožurnálu Babiš.

Prymulův návrh na řízené promořování populace podpořil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který v té souvislosti hovořil o postupném uvolňování restriktivních opatření.

Vojtěch: Uvolníme opatření a začne promořování obyvatel

Domácí

„Epidemii nejsme schopni zastavit. Musíme ale umět řídit to promořování tak, aby nedocházelo k šíření epidemie,“ uvedl Vojtěch.

Naopak proti se vyslovil ministr vnitra a šéf Ústředního krizového výboru Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj by to byla změna dosavadní politiky, ze které není cesty zpět.

„Je třeba to velmi vážně zvážit a podívat se kolem nás. Pokud toto rozhodnutí učiníme, tak to bude asi nejvážnějším rozhodnutím a není z něj cesta zpátky,” uvedl Hamáček

Populaci potřebujeme promořit. Prymula změnil názor

Koronavirus

Prymula připustil změnu svého názoru a vyslovil se pro postupné promořování populace s tím, že je třeba ochránit rizikové skupiny, za něž označil seniory s vysokým tlakem či cukrovkou.

„Když se podaří ošetřit skupinu rizikových osob, ten zbytek populace by teoreticky v nějakém časovém období měl být té chorobě exponován,” uvedl epidemiolog a hlavní garant odborných opatření. V ČR je zatím potvrzená nákaza u 4591 osob, uzdravilo se 96 a zemřelo 72 osob.

Projekt chytré karantény odstartoval minulý týden na jihu Moravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám