Hlavní obsah

Filip Babiše napíná. Podporu rozpočtu ani nouzovému stavu neslíbil

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda KSČM Vojtěch Filip se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na podpoře rozpočtu nedohodl. Komunisté dále trvají na snížení rozpočtu ministerstva obrany o 10 miliard korun. KSČM zatím ani neví, zda podpoří prodloužení nouzového stavu, uvedl Vojtěch po úterním ranním jednání s premiérem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Filipa ke změně postoje nepřiměli ani ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata, kteří se jednání zúčastnili a obhajovali výši rozpočtu ministerstva obrany ve výši přes 85 miliard korun.

Filip bude v úterý odpoledne jednat o návrhu rozpočtu s prezidentem Milošem Zemanem. Na jednání s prezidentem vyrazí i vicepremiér a lídr ČSSD Jan Hamáček. Komunisty se v pátek pokusí přesvědčit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která dorazí na jednání jejich výkonného výboru.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD zatím nemá pro rozpočet s naplánovaným schodem 320 miliard korun podporu. Rozpočet navíc nepočítá s dopady daňového balíčku, který by zvýšil schodek o další desítky miliard korun.

Schillerová pro příští rok navrhla schodek rozpočtu 320 miliard

Ekonomika

Již ve středu by měli poslanci rozhodnout o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Ten platí od 5. října, zatím do 12. prosince.

Vláda podporu opozice k prodloužení nouzového stavu, na nějž jsou navázána téměř veškerá opatření proti epidemii koronaviru, potřebuje.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů

Domácí

Filip po jednání uvedl, že zatím nemůže říci, jak budou komunisté o návrhu kabinetu hlasovat. Šéf partaje prohlásil, že neshledává důvody k prodloužení nouzového stavu za úplně podstatné.

„Já jsem chtěl znát důvody pro prodloužení nouzového stavu a neshledávám je úplně podstatné," uvedl Filip

Již nyní je přitom jasné, že hnutí STAN vládní návrh nepodpoří. Piráti avizovali, že jsou ochotni uvažovat o jeho prodloužení v řádu dnů. Vstřícnost nemůže vláda očekávat ani u dalších opozičních stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám