Hlavní obsah

Pozvu si Rafaje kvůli kauze kolem mýta, řekl po schůzce se Zemanem Babiš

Novinky, ren
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) přijel v pondělí večer do Lán za prezidentem Milošem Zemanem na pravidelnou večeři. Na téměř dvouhodinové schůzce tradičně probírali otázky kolem domácí i zahraniční politiky. Babiš po schůzce uvedl, že si na vládu kvůli kauze kolem druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka v souvislosti s mýtem chce pozvat šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje.

Záznam: Brífing Andreje Babiše po večeři s prezidentemVideo: ČTK

 
Článek

Jaroslav Faltýnek se kvůli výběrovému řízení na mýtný systém scházel s ředitelem firmy Kapsch Karlem Feixem či šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem.

„Faltýnek musí vysvětlit svou činnost a z hlediska Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže má pan prezident názor, že je třeba, aby to policie vyšetřila a aby byly známé další kroky. Nikdo zatím nebyl obviněn, nikdo není stíhán,” řekl Babiš.

Policie šéfa antimonopolního úřadu Rafaje v souvislosti s kauzou kolem šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka podezřívá z korupce.

Místopředseda ANO Faltýnek už ve Sněmovně ke svým schůzkám jednou vystupoval. Druhou šanci na vysvětlování dostane už ve středu na pokračující schůzi Sněmovny.

Na další dotazy novinářů v souvislosti s kauzou v pondělí večer Babiš uvedl, že si ředitele antimonopolního úřadu Rafaje plánuje pozvat na vládu.

„Chci pozvat Rafaje na jednání společně s (ministrem vnitra Janem) Hamáčkem (ČSSD), abychom zjistili jeho názor a vysvětlení,” dodal Babiš.

Babiš se Zemanem podle premiéra na schůzce primárně řešili otázky zahraniční politiky. „Informoval jsem pana prezidenta o závěrech Evropské rady ohledně brexitu. Pro nás je spojenectví s Velkou Británií tradičně velice důležité. Nedá se ale úplně vyloučit i druhé referendum. Tento týden bude klíčový,“ řekl Babiš.

Dalším tématem bylo jednání o rozpočtu, jehož první verzi by chtěla mít vláda do května.

„Od roku 2014 jsme včetně rozpočtu napumpovali do naší ekonomiky stovky miliard v důchodech i platech státních zaměstnanců. To, že se neočekávají takové gigantické příjmy, jaké jsme měli v minulosti, neznamená, že je nějaké ohrožení,” podotkl premiér.

Prezident i premiér se scházejí pravidelně zhruba jednou měsíčně. Naposledy se tak stalo před odletem premiéra do Bílého domu, kdy oba státníci ladili postup v zahraniční politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám