Hlavní obsah

Kdyby bylo Čapí hnízdo před soudem, tak začnou demonstrace, vzkázal Babiš

Novinky, ren, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rudná
Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nedocházelo z jeho strany k ovlivňování státních zástupců v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Pokud je někdo ovlivňoval, tak to podle něj byli demonstranti na Letné, a kdyby se kauza před soud dostala, tak okamžitě začnou další demonstrace. Premiér to uvedl v pondělí při otevření nové budovy Základní školy v Rudné u Prahy.

Andrej Babiš ke kauze Čapí hnízdoVideo: Novinky

 
Článek

„Kdyby to bylo před soudem, tak okamžitě budou demonstrace,” reagoval Babiš na dotaz novinářů, zda by Babiš sám neměl chtít, aby o kauze rozhodl nezávislý soud.

„Pokud se někdo snažil ovlivňovat státního zástupce, tak to byli demonstranti na Letné a na Václaváku. Všichni říkali, že Babiš patří do vězení, ale Babiš neudělal nic,” zdůraznil premiér.

„Nemám se čeho obávat, řekl jsem xkrát, že je to kauza, která mě má poškodit,” dodal Babiš. Kauza Čapí hnízdo je podle něj absurdní příběh.

On sám ani jeho právníci prý v ruce rozhodnutí státního zástupce nemají, premiér se o něm dozvěděl z médií. „Advokáti ani já nemáme žádné stanovisko, nikdo nás nekontaktoval. Nevím, jak státní zástupce rozhodl, dozvěděl jsem se to z médií,” řekl premiér.

Vysvětlete změnu názoru, žádají státní zástupci

Deník N v pondělí uvedl, že státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Podle městského státního zastupitelství žalobce změnil v kauze názor, obsah Šarochova rozhodnutí však odmítl mluvčí zastupitelství sdělit.

Vedoucí státní zástupce nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná. Šaroch přitom loni na jaře zamítl stížnosti obviněných a rozhodl o pokračování stíhání.

Unie státních zástupců už Šarocha vyzvala, aby vysvětlil, jaké okolnosti ho vedly ke změně názoru a k údajnému zastavení trestního stíhání premiéra Babiše.

Babiš kauzu okomentoval poté, co s ministryní financí Alenou Schillerovou otevřeli novou budovu základní školy v Rudné, ministerstvo školství dalo na opravu dotaci asi 150 milionů korun.

Reklama

Související články

Babiš: Neodstoupím, ani když budu obžalován

Ani obžaloba kvůli dotačnímu podvodu na farmě Čapí hnízdo nedonutí premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odešel z vlády. V pondělí se očekává, že státní zástupce,...

Výběr článků

Načítám