Hlavní obsah

Babiš odsoudil bezohlednost demonstrantů v centru Prahy, Zeman pochválil zásah

– Praha • Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle svých slov v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané, kteří nedodržují opatření vlády proti šíření covidu-19 a ohrožují sebe i ostatní. Těmito slovy komentoval demonstraci sportovních fanoušků na Staroměstském náměstí. Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že se potvrdily obavy, že část radikálních fanoušků zneužije protestu k bitce s policisty. Polcii ocenil i Zeman.

Foto: Novinky

Článek

Demonstrace musela být v sobotu po 15. hodině rozpuštěna, protože počet účastníků několikanásobně překročil povolených pět set. Většina z nich také nedodržovala bezpečnostní opatření, tedy patřičné rozestupy a neměli na obličejích roušky. Část protestujících se po rozpuštění demonstrace servala s policisty, kteří museli použít vodní dělo.

Staroměstské náměstí se po demonstraci změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo

Stalo se

Babiš (ANO) současně poděkoval policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý. Na sociálních sítích se vyslovil pro přísný postih původců konfliktu. "Teď, když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti."

Policisty pochválil i prezident 

I Miloš Zeman účastníky akce zkritizoval. "Prezident republiky Miloš Zeman rozhodně podpořil zásah Policie České republiky proti fotbalovým chuligánům a odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření," uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček

„Potvrdily se obavy, že organizovaní fotbaloví chuligáni zneužijí svolanou demonstraci. Demonstrace samotná porušovala nařízení vlády, a proto byl organizátor vyzván k jejímu ukončení, čemuž po nějaké době vyhověl,” uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Průběh demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky.cz/ČTK

Také podle Hamáčkova vyjádření na Twitteru zasáhla policie na Staroměstském náměstí naprosto profesionálně poté, co několik stovek přítomných chuligánů napadlo policisty. "Několik policistů bylo zraněno, přeji jim brzké uzdravení a všem policistům děkuji," uvedl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám