Hlavní obsah

Babiš: Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš považuje kauzu Čapí hnízdo za vykonstruovaný politický proces. Řekl to v návaznosti na pondělní podání obžaloby na svou osobu ze strany dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha. U soudu hodlá prokázat svou nevinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nikdy jsem nic trestného neudělal, ani v minulosti, ani v politice, kde mám čistý stůl. A to prokážu i u soudu,” sdělil v reakci Babiš s tím, že krokem žalobce se podle něj potvrdilo, že jde o politický proces.

„Nebýt v politice, nikdo by se tím nikdy nezabýval, protože se nic nestalo. Nikomu nevznikla žádná újma, dotace, i když na ni byl nárok, byla vrácena,” doplnil. Expremiér dlouhodobě a opakovaně jakékoliv pochybení odmítá a považuje případ za „pseudokauzu” s cílem jej poškodit a dostat z politiky.

Babiš jde k soudu, rozhodl žalobce. Rozhodli noví svědci a změny výpovědí

Domácí

Obžalobu v pondělí podal dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch v kauze kolem padesátimilionové eurodotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu „Farma Čapí hnízdo”. Učinit tak mohl poté, co Babiše začátkem března Poslanecké sněmovna opět vydala k trestnímu stíhání. Stalo se tak již potřetí, po říjnových volbách Babiš svým zvolením znovu získal poslaneckou imunitu a muselo být na plénu rozhodnuto o jeho vydání.

Spolu s Babišem byla obžalována také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Žalobce jim klade za vinu dotační podvod a poškození finančních zájmů EU. Druhá osoba je viněna z pomoci při dotačním podvodu. V případě odsouzení jim hrozí až desetiletý trest.

Dotace pro malé a střední podniky

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna vydala Babiše k trestnímu stíhání

Poslanci ve čtvrtek vydali poslance a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Babiš před jednáním uvedl, že se po...

Výběr článků

Načítám