Hlavní obsah

Babí léto je za dveřmi, oteplí se nad 20 stupňů

Pondělní ráno sice na mnoha místech ČR bylo mrazivé, nicméně předpověď na týden slibuje příchod babího léta. Až do středy sice bude panovat počasí spíše „aprílové“ s proměnlivou oblačností a srážkami, od čtvrtka se ale začne projasňovat a oteplovat a o víkendu teploty vystoupí až na 21 stupňů, uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco pražské Klementinum v pondělí ráno naměřilo 5 stupňů, jihočeské Volary hlásí -7, Krušné hory a Krkonoše -5. „Postupně bude od západu přibývat oblačnosti, večer bude oblačný až zatažený s deštěm nebo přeháňkami,“ řekla Novinkám Honsová. Srážky budou do 10 mm, nejvíc zaprší na Plzeňsku, v Jihočeském kraji a na Vysočině. Nejvyšší teploty vystoupí v Čechách na 10 až 14 stupňů, na Moravě a ve Slezsku až na 18 stupňů.

V úterý do Česka pronikne studený vzduch od severozápadu, v chladném proudění bude oblačnost proměnlivá, ale jen ojediněle s přeháňkami. „Navečer dorazí okluze, která přinese další přibývání oblačnosti,“ upřesnila Honsová. Teploty po ránu budou činit 7 až 3 stupně, ojediněle se objeví mrazíky, a to hlavně tam, kde bude oblačnosti méně. V maximech zaznamenáme 10 až 14 stupňů.

„Ve středu se přesuneme do teplého sektoru,“ slibuje Honsová. Zpočátku podle ní bude zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami, které bude mít na svědomí teplá fronta. Postupně ale bude oblačnosti ubývat, večer bude už polojasný. Relativně teplé bude ráno s teplotami mezi 9 až 5 stupni. Maxima vyšplhají na 11 až 15 stupňů, ale bude foukat čerstvý vítr, který bude pocitovou teplotu snižovat. „Středa bude největrnějším dnem z celého týdne,“ poznamenala meteoroložka.

V závěru týdne babí léto

O krásné počasí v závěru týdne se postará oblast vysokého tlaku vzduchu, kolem které bude proudit teplý vzduch od jihozápadu.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, po ránu ojediněle s mlhami nebo nízkou oblačností. Ráno se ochladí na 5 až 1 stupeň, místy se vyskytnou přízemní mrazíky. Nejvyšší teploty se vyhoupnou na 13 až 17 stupňů a vát bude slabý vítr.

Podobný charakter počasí bude v pátek, tedy jasno až polojasno po ránu s mlhami nebo nízkou oblačností. Teploty ráno 6 až 2 stupně, ojediněle s mrazíky. Maxima 14 až 18.

Také o víkendu bude jasno až polojasno. V sobotu ráno teploty spadnou k 7 až 3 stupňům, odpoledne vyšplhají na 17 až 21. „V neděli přijde fronta, ale vypadá to, že až navečer, takže by měly vydržet teploty mezi 17 až 21 stupni,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám