Hlavní obsah

Auto na Českolipsku srazilo ochráncům známou vlčici bez ucha

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doksy

U silnice mezi Dubou a Ždírcem u Doks na Českolipsku našli v neděli místní myslivci tělo mrtvé vlčice. Zvíře, které s velkou pravděpodobností srazilo auto, se podařilo velmi rychle identifikovat. Šlo totiž o vlčici, které chybělo jedno ucho a kterou už letos zachytily i fotopasti ochránců přírody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nedaleko místa nálezu se vlci prokazatelně vyskytují, letos na podzim tu usmrtili několik ovcí při opakovaných útocích a na fotopastech byla zachycena právě usmrcená vlčice. Identifikace byla poměrně jednoduchá právě díky chybějícímu uchu,“ potvrdila Karolína Šůlová, mluvčí státní Agentury ochrany přírody a krajiny.

AOPK teď nechá tělo vlčice podrobit dalším testům i pitvě. „Ta by měla potvrdit, že příčinou smrti byla srážka s vozidlem, a také by měla zjistit, jak byla vlčice stará a zda už měla vlčata. Z genetické analýzy chceme také zjistit, z jaké populace zvíře pochází. Mohlo být místní, ale mohlo také krajinou jen procházet při hledání nového teritoria,“ vysvětlila Jindřiška Jelínková z AOPK.

Auto srazilo na Českolipsku vlka, zvíře uhynulo a bude z něj exponát

Krimi

V oblasti Máchova kraje, kde se tělo zvířete našlo, jsou vlci trvalou součástí krajiny už od roku 2014. „Odhadujeme, že tu žije stále jedna smečka a možná další samostatní jedinci,“ řekl Ladislav Pořízek, šéf Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.

Výskyt vlků potvrzují kromě záchytů na fotopastech také opakované případy útoků na stáda ovcí i případy vlků sražených projíždějícím autem. Letos byl jeden sražen u Turnova, vloni auta zabila tři vlky - v únoru v Českém Švýcarsku, další pak na Českolipsku, poslední v prosinci na Kaplicku na jihu Čech. V roce 2018 zase na dálnici D10 poblíž Mladé Boleslavi a rok předtím na dálnici D1 u Havlíčkova Brodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám