Hlavní obsah

Arcibiskup Duka žádá primátora, aby zvážil záštitu homosexuálům

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský arcibiskup Dominik Duka dopisem požádal primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS), aby ještě jednou zvážil svoji záštitu nad akcí a pochodem homosexuálů Prague Pride. Právo má dopis, který Duka napsal v pondělí, k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dominik Duka

Článek

„Vážený pane primátore, dovolte, abych Vás ujistil o tom, že si Vás vážím jako zodpovědného a statečného muže. To mě vede k tomu, abych Vás požádal, abyste ještě jednou zvážil svou záštitu nad akcí Prague Pride naplánovanou na 10.–14. srpna,“ napsal Duka Svobodovi.

„Je to propagace uvolněného stylu“

Již z předběžného programu akce je podle Duky zřetelné, „že se nejedná o otázku práva menšiny na toleranci, ale o propagaci uvolněného životního stylu, který není zodpovědný, důstojný a krásný“.

Duka podotýká: „Naopak rozvolněný sexuální život, pohrdání těmi, kteří obětují v rodinném životě mnohonásobě víc růstu společenských hodnot a tím obohacují celou společnost, mne přivádí k smutku nad takovýmto způsobem zviditelňování se.“

A dodává: „Především ve vztahu k dětem požadavky zmíněných protagonistů Prague Pride na adopci popírají de facto právo dítěte na své biologické rodiče, otce a matku. Nechť jsou v tomto případě připuštěni ke slovu skuteční odborníci, dětští psychiatři, psychologové, právníci a sociální pracovníci.“

Duka: Takové skce destabilizují společnost

Takovéto akce podle Duky mediální cestou vytěsňují ze společnosti opravdový vhled do vážnosti problému a ještě více destabilizují společnost, které se Svoboda rozhodl na zodpovědném místě primátora hlavního města sloužit.

„Odpusťte, ale považoval jsem za svou povinnost Vám tyto řádky napsat a poprosit, abyste ještě jednou zvážil své rozhodnutí,“ vzkazuje Duka závěrem primátorovi.

Duka ještě coby královéhradecký biskup velmi kritizoval registrované partnerství v souvislosti se schvalováním zákona v roce 2006, který prezident Klaus vetoval. Veto bylo nakonec přehlasováno Sněmovnou.

Registrované partnerství znevažuje podle Duky tradiční hodnoty rodiny. „Ideální pro výchovu dítěte je přece pár muže a ženy. Registrované partnerství naprosto popírá rodinu, když legalizuje vlastně sňatky dvou lidí stejného pohlaví. Zákon navíc nadržuje, zvýhodňuje určitou skupinu lidí a byl zneužit ve volební kampani,“ řekl tehdy Duka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám