Hlavní obsah

ANO a ČSSD slábnou, posilují komunisté a menší strany

Právo, Jan Martinek

Lidé pomalu přestávají věřit nejsilnějším vládním stranám. Tak lze interpretovat volební model Trendy Česka, který pro ČT vypracovala agentura TNS Aisa.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v únoru podle TNS Asia

Článek

Ačkoliv ANO i ČSSD jsou stále v čele žebříčku, obě strany od minulého měsíce oslabily o tři procentní body: vítězem voleb by byli babišovci s 27 procenty, podle přepočtu Práva by získali až 74 poslaneckých křesel.

Druhá ČSSD by získala jen 17 procent, ve Sněmovně by měla 46 poslanců.

Spadla i ODS, která se v minulém měsíci vyhoupla na 10,5 procent a přeskočila komunisty. Nyní je zpátky na čtvrté příčce, volilo by ji 8,5 procent lidí a ve Sněmovně by měla devatenáct křesel, stejně jako TOP 09.

Naopak významně posílili komunisté, kteří jsou opět třetí s dvanácti procenty a 32 poslanci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů podle TNS Asia

Posílily i menší strany, z toho nejvíc protiislamisté. Největší šanci na uhájení křesel má Úsvit-NK, čerstvě přejmenovaný na úsvit s Blokem proti islámu. Nyní by jej volilo 4,5 procenta lidí.

I hnutí SPD bývalého šéfa Úsvitu Tomia Okamury roste, je na čtyřech procentech, stejně jako Strana zelených. Piráti mají tři procenta.

„Nejzajímavější je významný pokles ANO i ČSSD o tři procentní body a výrazné posílení KSČM a malých stran. Klesla i důvěra ve vládu a v politickou situaci obecně,“ řekl Právu ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička.

Na propad ODS může mít podle Kvasničky vliv i lednový volební kongres, kde strana zvolila nové vedení. „ODS stoupala od října loňského roku, až do ledna. Pak proběhl kongres, a spadla dolů. Ale přehnaný závěr bych z toho nedělal, u ODS stejně jako u KSČM dochází k měsíčním výchylkám,“ uvedl Kvasnička.

Reklama

Související články

Volby by i přes mírný pokles vyhrálo ANO

Podle volebního modelu CVVM by v případě konání voleb do Sněmovny v únoru zvítězilo hnutí ANO se ziskem 27 procent. Druhá ČSSD by měla 24,5 procenta, třetí...

Výběr článků

Načítám