Hlavní obsah

Aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni, teplo a vlhko jim svědčí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav vydal na víkend výstrahu týkající se nejvyšší aktivity klíšťat, hrozí stupeň 10. Lidé v zaplavených oblastech by na toto nebezpečí měli myslet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Kombinace vyšších teplot a zvýšené vlhkosti klíšťatům totiž velmi svědčí. Klíšťová encefalitida není jediným onemocněním, které přenáší klíště, patří ale mezi nejzávažnější. Tím druhým je lymská borelióza.

Ve chvíli, kdy se klíště zakousne, je na prevenci už pozdě. Přitom očkování, které spolehlivě chrání, je dostupné po celý rok a nezabere mnoho času. Je však možné jen proti klíšťové encefalitidě. Proti borelióze zatím není a tato nemoc, často lékaři podceňovaná, se léčí vysokými dávkami antibiotik.

„V ČR bylo za posledních čtyřicet let hlášeno až 25 procent ze všech případů onemocnění klíšťovou encefalitidou na území dnešní Evropské unie. Letos již klíšťovou encefalitidou onemocněli tři lidé,“ sdělila Právu v pátek Veronika Sabolová z Focus Agency.

Proočkovanost české populace se odhaduje na 20 procent a to na významnější pokles vysokého počtu případů nákazy nestačí. Navíc toto procento zkreslují mladší věkové skupiny, zejména děti.

„U lidí v produktivním věku a u starších, kde bývá průběh onemocnění klíšťovou encefalitidou závažnější s častějším výskytem trvalých následků, je proočkovanost mnohem menší, pohybuje se ve věku od 50 do 59 let kolem 12 procent, nad 70 let dokonce jen kolem sedmi procent. Očkovat se dá i nyní,“ uvedla Sabolová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám