Hlavní obsah

Aktivisté protestovali proti zneužívání sv. Václava nacionalisty

Asi čtyřicet lidí v sobotu v Praze protestovalo „proti zneužívání svatého Václava neonacisty k hlásání etnické a skupinové nenávisti a proti podněcování protiromských nálad.” Akce Václava náckům nedáme byla odpovědí na Svatováclavskou manifestaci pořádanou Autonomními nacionalisty ve stejné době na Václavském náměstí. K žádným střetům mezi oběma tábory nedošlo.

Foto: Jiří Forman

Průvod radikálů v Praze

Článek

„Chtějí-li se neonacisté hlásit ke svatému Václavu, ať se hlásí k jeho hodnotám. Nechceme, aby ve jménu svatého Václava zněla nenávist a vylučování,” řekl profesor Martin Putna, jehož závěrečné zvolání „Vyžeňme fašisty!” odměnili přítomní souhlasným voláním a potleskem. Mezi účastníky převažovali mladí lidé, někteří v zelených tričkách a s transparenty Strany zelených či s plakátky „Kdo je tady slušný občan?” a „Chceme Prahu pestrou”. Akci pořádala Iniciativa Blokujeme, mluvili zástupci Romů, Strany zelených i církve.

Organizátoři očekávali 100 až 200 lidí, podle nich ale i menší účast je dostatečná k tomu, aby občané ukázali, že extremismus do slušné společnosti nepatří. Na pokojné shromáždění „zavítal” také kníže Václav, který pro dnešek vstal z hrobu, aby v zábavné scénce připomněl svůj odkaz mírumilovnosti a snášenlivosti.

Putna potvrdil, že dnešní akce byla připravena jako pokojná, po žádných střetech nikdo netoužil, střety mu prý ani nejsou příjemné, raději přednáší v univerzitní posluchárně. „Ale pokud na svatého Václava kráčejí neonacisté centrem Prahy, tak jako občan, jako literární historik a jako katolík musím tady být a říkat ne, ne, ne,” prohlásil.

Romský aktivista David Tišer řekl, že nikdy na akcích na podporu soužití Romů s většinovou společností nechyběl. „Je potřeba, aby nejen Romové, ale celá společnost vystupovala proti projevům rasismu,” shrnul. Iniciativa Blokujeme umožnila vyjádřit občanům nesouhlas s rasismem a nacionalismem v ulicích na shromážděních také v Krupce a ve Vítkově.

Reklama

Výběr článků

Načítám