Hlavní obsah

Jeřáb zvedal v Olomouci do výšin část nové věže historické radnice

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Mohutný autojeřáb vynesl ve středu dopoledne na své místo z dlažby na Horním náměstí v centru Olomouce novou dolní část dřevěné konstrukce hlavní věže historické radnice. Vyzvednutí 14 metrů vysokého a deset tun vážícího břemene přilákalo pozornost kolemjdoucích.

BEZ KOMENTÁŘE: Jeřáb na radnici v Olomouci vynesl část dřevěné konstrukce hlavní věžeVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Konstrukce byla po vynesení nahoru ukotvena na základnu, kterou na kamenný ochoz věže vyzdvihl jeřáb již v úterý. Následně přijdou na řadu klempíři, kteří provedou její oplechování.

Obnova hlavní věže radnice nad starobylým orlojem je součástí nynější etapy rekonstrukce celého objektu, která zahrnuje kromě generální opravy věže i opravu fasády. Práce za zhruba 57 milionů korun navazují na rozsáhlou opravu střechy, střešních krovů a menších radničních věží z předchozích let.

V jejich průběhu restaurátoři zrenovují i kamenné erby českých zemí, Rakouska a uherského království, které zdobí oba vstupy do radnice a pocházejí z období gotiky a renesance. Objekt radnice bude zdobit i trojice slunečních hodin.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Vyzvednutí objemného břemene předcházely pečlivé přípravy

„Střední část hlavní věže je zatím zakryta plachtou a čeká na Horním náměstí na rozebrání. Podle ní bude příští rok zhotovena nová replika,“ uvedl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta. Nejvyšší část špice věže, která je momentálně uložena v depozitáři, přijde na řadu jako poslední, a to v první polovině příštího roku. Její konstrukce se bude opět kompletovat na Horním náměstí a až po dokončení ji jeřáb vyzvedne nahoru.

Do věže vrátí i archiválie

Po vynesení střední a nejvyšší části věže se vrátí na původní místo tubusy s archivními dokumenty, nalezené při demontáži věže. „Budou v nich opět uloženy archiválie z roku 1962, kdy probíhala poslední větší oprava věže, a současně přidáme další tubusy s odkazy naší doby budoucím generacím,“ uvedl olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO).

Olomoucká zoo má novou chloubu: mláďata krokodýla

Koktejl

Privilegium vybudovat radnici a kupecký dům udělil Olomouci král Přemysl Otakar II. v roce 1261. Měšťané ale dlouho používali provizorní radnici na Předhradí. Teprve když roku 1378 udělil městu obdobné privilegium markrabě moravský Jošt, byl položen základní kámen radnice na Horním náměstí.

V letech 1410 až 1411 byla první, dřevěná, dostavěna. Poté, co ji v roce 1417 zničil požár, začala stavba kamenné budovy. Goticko-renesanční hlavní věž olomoucké radnice získala svou nynější podobu v letech 1601 až 1607, kdy byla zvýšena na 75 metrů a doplněna renesančním arkádovým ochozem.

Reklama

Výběr článků

Načítám