Hlavní obsah

Radnice odstraňuje plot od sochy maršála Koněva

Praha
Aktualizováno

Radnice Prahy 6 odstraňuje plot od pomníku maršála Koněva. Sochu nechala opatřit antigraffiti nátěrem. Zakrytí sochy mělo podle zdůvodnění radnice zabránit vandalům sochu ničit, vyvolalo ale protesty.

Aktivista sundává plachtu ze sochy KoněvaVideo: ČTK

 
Článek

"Chtěli jsme sochu sice před barvami chránit plachtou, to se však ukázalo téměř až jako kontraproduktivní, a protože se nachází zcela volně ve veřejném prostoru, byla po vyčištění opatřena alespoň ochranným nátěrem," řekl mluvčí radnice Ondřej Šrámek.

Kolem pomníku byl plot, lešení, na kterém byla připevněná plachta, která sochu zakrývala. Lešení radnice nechá odvézt dnes.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Koněvova socha dostala speciální antigraffiti nátěr

V pondělí v podvečer se u sochy uskutečnila demonstrace asi tří stovek lidí, kteří nesouhlasili se zakrytím sochy maršála, aktivista plachtu strhl, zadržela ho policie.

Koněvova socha v Praze byla několikrát terčem řádění vandalů. Radnice se snaží ji přemístit například na zahradu nedalekého ruského velvyslanectví. Starosta městské části Ondřej Kolář řekl, že pomalování sochy je sice vandalství, ovšem má prý pochopení pro lidi, kterým socha vadí.

Koněv velel části Rudé armády a osvobodil část Evropy včetně koncentračního tábora Osvětim na konci druhé světové války. Odpůrci sochy ale připomínají jeho pozdější činy. Velel například vojákům, kteří krvavě potlačili povstání v Maďarsku v roce 1956. V době stavby berlínské zdi velel sovětským vojskům ve východním Německu. Spekuluje se o jeho roli při vpádu vojsk do Československa v roce 1968.

Reklama

Výběr článků

Načítám