Hlavní obsah

Stát hledá majitele pro osm desítek psů a šest koček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát není jen majitelem a správcem hmotných statků, ale stará se rovněž o zvířata, která na něj přešla po zesnulých lidech bez dědiců, případně byla zabavena majitelům kvůli týrání. Ačkoliv mezi zvířaty k adopci převažují psi a kočky, loni se podařilo státu udat i bezmála stovku koní, osm koz či tři kachny.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Aktuálně je k dispozici 78 psů a šest koček, řekl ve čtvrtek mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Zvířata k adopci jsou na webu ÚZSVM.

V době, kdy jsou zvířata dočasně v majetku státu, se o ně starají útulky. Loni se z nich k lidem dostalo 128 psů, 97 koní, osm koz a tři kachny. „V minulosti se však ÚZSVM staral mimo jiné například o hroznýše, sklípkana, želvy, koně, králíky nebo stádo krav. Nejčastěji se však jedná o kočky a psy,” podotkl mluvčí.

Zvířata je třeba často nejprve socializovat

V současnosti čeká nejvíc zvířat na nové majitele v Pardubickém kraji. V útulku Zelené Vendolí je 23 psů a dalších 19 v útulku Na Trati v Ústí nad Orlicí. Do majetku státu propadli rozhodnutím radnice v Moravské Třebové, protože dřívější majitelka je podle veterinární správy chovala v nevhodných podmínkách. Žili mimo jiné v klecích, přepravkách a bednách, což majitelka zdůvodňovala tím, že jim chtěla zabránit v množení. Psi se podle mluvčího chovali defenzivně agresivně, v útulku se je ale daří socializovat.

Z 56 koček, které majitelce kvůli jejich týrání odebrala radnice v Neratovicích, zůstává pět posledních v nabídce útulku v obci Žim na Teplicku. „Všechna zvířata byla při odebrání bohužel nemocná a většina kočiček byla nesocializovaná. Postupně byly léčeny a zvykají si na lidskou přítomnost,” napsal Ležatka. V útulku pro psy při zoologické zahradě v Hodoníně je 18 psů, kteří státu propadli také kvůli týrání. Často jde o štěňata.

Kvůli zanedbání a podvýživě bylo dřívějším vlastníkům odebráno rovněž 12 psů a jedna kočka, kteří jsou umístěni v útulku pro opuštěná zvířata a odchyt v Praze 10 a 8. O další psy patřící majetkovému úřadu státu se starají útulky v Českých Budějovicích nebo v Lukově na Třebíčsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám