Hlavní obsah

Českem se již prohání stovka divokých koní

Právo, Vladimír Klepáč

Počet divokých koní v Česku v uplynulých dnech přesáhl stovku, přičemž do pěti let by se jejich počet mohl až ztrojnásobit. Zatím žijí na pěti místech republiky.

Přírodní rezervace Milovice Video: Novinky

 
Článek

Protože se jim daří velmi dobře, odborníci vytipovali dalších 145 míst, kde by mohla být stáda využita ke spásání trávy na loukách. Do přírody bylo první z nich vypuštěno v lednu 2015. Jeho domovem se tehdy stal bývalý vojenský prostor Milovice ve středních Čechách.

„Úspěšné odchovy hříbat bez lidské pomoci u těchto stád jsou vynikající zprávou. Ještě větším překvapením pro nás ale bylo, jak rychle se díky divokým koním začala příroda zotavovat. Efekt, s nímž jsme počítali za pět až sedm let, se dostavil po necelých třech letech, což je neuvěřitelné,“ řekl Právu ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál, která ve spolupráci s vědci a ekology napomohla k návratu divokých koní do přírody.

Koně ve velkém spásají agresivní druhy travin, které na našich loukách nechceme, a doslova z jejich sevření vysvobozují vzácné rostliny.
Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina

Využita k tomu byla z Anglie přivezená zvířata druhu ex­moorský pony. Jde o divoké koníky menšího vzrůstu, kteří mají geneticky nejblíže k původním divokým koním ze střední Evropy. Jejich stáda z její krajiny vymizela před tisíciletími. Návrat slaví v souvislosti s větší péčí o krajinu. Stát není schopen ufinancovat na všech potřebných místech sečení luk. Pastevectví je sice obnovováno, ale stád krav a ovcí je stále málo.

Proto bylo rozhodnuto o návratu divokých koní, žijících v prostorných ohradách bez toho, aniž by do nich ochranáři jakkoli zasahovali.

Foto: Česká krajina

Divocí koně v Milovicích

„Koně ve velkém spásají agresivní druhy travin, které na našich loukách nechceme, a doslova z jejich sevření vysvobozují vzácné rostliny. U Milovic jen díky nim nyní kvetou stovky trsů hořce křížatého a v Národním parku Podyjí na Znojemsku zase pestré koniklece. Tyto vzácné kytky prostě nežerou, což se nám hodí. Koně v naší krajině nutně potřebujeme,“ uvedl Dostál.

Potřebují klid

Ochranáři již z vytipovaných míst vybírají ta, která se stanou domovem dalších stád. Ještě letos se patrně jedno z nich zabydlí v rezervaci Zubří na Vysočině. Další stádo by mohlo obývat břehy řeky Ploučnice v Libereckém kraji. Ideální podmínky pro koně má Moravský kras a také vinařský ráj, jímž jsou Pavlovské vrchy u Mikulova.

Foto: Michal Köpping

Letošní hříbata divokých koní narozená ve stádu ve středočeských Milovicích

Ochranáři již teď vědí, že se jim podaří zajistit koně jen pro zlomek vytipovaných míst, a jsou proto ochotní spolupracovat s různými spolky a soukromými chovateli. Podmínkou je, že si budou žít zcela svobodně.

„Žádné jejich krocení, osedlávání a nic podobného prostě nepřipadá v úvahu. Důsledně si pohlídáme, aby se jim dařilo dobře. Jsme rádi, že si i společnost zvykla na divoké koně. Za celou dobu jsme měli jen jeden úhyn, a to kvůli nevhodnému přikrmování pečivem. Naštěstí jsme už naučili lidi, že nejvíce koním pomohou tím, že je nechají v klidu,“ poznamenal Dostál.

Reklama

Výběr článků

Načítám