Hlavní obsah

Červnové teploty přepisovaly historii

Letošní červen byl v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření v roce 1775. S průměrem 24,5 stupně Celsia byl o dva stupně teplejší než dosud rekordní červen 1811. V rámci celého roku byl letošní červen i třetím nejteplejším měsícem od začátku měření, teplejší byl už jen srpen 1807 a červenec 2006. Na svém webu o tom v úterý informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Dalibor Glück, ČTK

V horkém počasí zaplnili návštěvníci koupaliště Zelené v Bartošově čtvrti ve Zlíně.

Článek

Že byly červnové teploty mimořádné, upozorňovali meteorologové už při zveřejnění předběžných údajů, podle jejich úterní zprávy bude zápis ještě hlubší.

Oproti normálu z let 1981 až 2010 byl letošní šestý kalendářní měsíc teplejší o 5,7 stupně. „Není bez zajímavosti, že s takovouto průměrnou teplotou by byl mimořádně nadnormální i červenec,” uvedl meteorolog Pavel Jůza.

Nejvyšší průměrná denní teplota letošního června byla v Klementinu naměřena 26. června, a měla hodnotu 31,3 stupně. Vyšší průměrnou hodnotu v tomto měsíci v Klementinu dosud nikdy nezaznamenali. „Vyšší průměrná denní teplota než 26. června nebyla dosud překonána ani v srpnu, pouze jednou v červenci, a to dne 27. čevence 1782, s průměrnou teplotou 31,9 stupně,” poznamenal Jůza.

Poslední červnový den padl v Klementinu i absolutní teplotní rekord, který má nyní hodnotu 37,9 stupně. Denní teplotní průměr se ale 30. června vyšplhal „jen” na 29,4 stupně Celsia.

Další zajímavostí letošního června je i to, že denní průměr v Klementinu žádný den neklesl po 20 stupňů. To se v červnu za celou dobu měření ještě nikdy nestalo. „Nejnižší průměrná denní teplota v červnu 20,5 stupně nemá obdoby, nejvíc se blíží červny 1781 a 1889, kdy nejnižší průměrná denní teplota byla 17,1 stupně Celsia,” vyzdvihl Jůza.

Reklama

Výběr článků

Načítám