Hlavní obsah

Meteorologové varují před tropickými teplotami

– Praha • Aktualizováno

Česko zasáhnou tropická vedra, varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha platí pro celé území České republiky od nedělního poledne až do pondělní půlnoci. Místy se teploty ve stínu mohou vyšplhat až na 37 stupňů Celsia.

Předpokládané změny teplot od soboty do neděle, čím tmavší barva, tím tepleji (animace z Windy.com)Video: windy.com

 
Článek

Varování s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj a část Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje od nedělního poledne až do pondělní půlnoci. Odpolední teploty mohou podle meteorologů vystoupit místy na 33 až 37 °C.

Pražská koupalištěVideo: Novinky

Pro Kraj Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský a části Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje pak platí výstraha také od nedělního poledne až do pondělní půlnoci. Odpolední teploty zde mohou vystoupit místy na 31 až 35 °C.

Meteorologové upozorňují na riziko přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách,“ uvádějí meteorologové.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z termokamery v PrůhonicíchVideo: Novinky

Lidé by také neměli nechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost by měli malým dětem, starším a nemocným občanům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám