Hlavní obsah

Teploty drtí historické rekordy, v Doksanech naměřili 38,9 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Doksanech na Litoměřicku naměřili meteorologové ve středu 38,9 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejvyšší naměřenou červnovou hodnotu od začátku měření v 18. století, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Pražská koupalištěVideo: Novinky

 
Článek

Rekordní teplotu naměřili před 16. hodinou. Padl tak rekord z 22. června 2000, kdy v Brně zaznamenali 38,2 stupně.

Teplotní rekordy padaly i na dalších místech. Třeba v Plzeňském kraji se to týkalo všech stanic, v Olomouckém kraji deseti z jedenácti dlouhodobě měřících stanic.

V Olomouckém kraji byla nejvyšší teplota v Javorníku na Jesenicku, kde bylo 34,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 2006 tam byl překonán o 0,8 stupně. Horko bylo i v ostatních částech kraje, místy byly překonány i rekordy z roku 1965.

V Karlovarském kraji měl nejvyšší teplotu Cheb, kde naměřili 35,7 stupně Celsia.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

V horkém počasí zaplnili návštěvníci koupaliště Zelené v Bartošově čtvrti ve Zlíně.

Nový rekord bude mít s největší pravděpodobností i pražské Klementinum, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775 a kde se odpoledne pohybovala rtuť teploměru kolem 36 stupňů, zatímco dosavadní maximum bylo 35,6 stupně Celsia. Hodnotu ale budou meteorologové ještě upřesňovat.

Vůbec nejvyšší teplotu v České republice - 40,4 stupně Celsia - naměřili 20. srpna 2012 v Dobřichovicích u Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám