Hlavní obsah

Hasiči na jihu Čech v noci evakuovali 15 lidí, hrozilo protržení hráze rybníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatné srážky v noci ze soboty na neděli zaměstnaly hasiče na jihu Čech. Jen do půlnoci vyjížděli ke 30 případům. V Chlumanech na Prachaticku museli evakuovat 15 lidí, jejichž domy zalila voda z rozvodněného potoka a z rybníka. V neděli ráno to uvedly mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů a starostka Chluman Kateřina Pudivítrová (Nezávislí).

Foto: Lucie Pudivítrová

Situace v Chlumanech

Článek

V Chlumanech se lidé, jimž voda zalila domy, ubytovali u sousedů. Hráz rybníka se neprotrhla. Jedna vytopená rodina odjela do Volar.

Foto: Lucie Pudivítrová

Zatopené Chlumany

Foto: Lucie Pudivítrová

Zatopené Chlumany

„Voda klesá, vytopené domky vyklízíme, zajišťujeme vysoušeče a doufáme, že nebude pršet,“ řekla Právu v neděli ráno starostka. Domy, ze kterých voda vyhnala celkem patnáct lidí, zatopil Chlumanský potok.

Foto: Kateřina Pudivítrová

Situace v Chlumanech

„Všechno to šlo z polí, kde je zasazená nešťastná kukuřice. A pak tady máme zemědělskou nádrž, a ta se přelila a hrozilo protrhnutí,“ popsala sobotní kritickou noc starostka. K protržení jako v roce 2002 naštěstí tentokrát nedošlo.

Foto: Kateřina Pudivítrová

Situace v Chlumanech

Foto: Lucie Pudivítrová

Zatopené Chlumany

Jihočeští hasiči měli nejvíce práce v sobotu po 21:00. Pětkrát čistili silnice od naplavené zeminy a bahna, například v obcích Čkyně, Žárovná a Radhostice. Třináctkrát čerpali vodu ze sklepů a ucpaných kanálů, v Netolicích, Vitějovicích, Lazišti i jinde. Odklízeli popadané stromy, monitorovali potoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám