Hlavní obsah

Týden zalitý sluncem ukončí studená fronta s deštěm

Počasí v tomto týdnu bude ovlivňovat příliv teplého vzduchu od jihozápadu, který k nám proudí kolem brázdy nízkého tlaku nad západní Evropou. Až do pátku bude teplo a slunečno, v závěru týdne přijde studená fronta s deštěm. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 17.6. 2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Teplý vzduch proudící do Česka už by neměl být tak labilní a vlhký jako minulý týden. Bouřky sice budou, ale už ne tak intenzivní,“ řekla Honsová. Silné bouřky podle jejích slov přijdou až ke konci týdne se studenou frontou.

V pondělí přes den bude jasno nebo polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se hlavně na Šumavě mohou objevit ojedinělé přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty vystoupí na 23 až 27 stupňů Celsia.

V úterý bude jasno nebo polojasno, jen v horských oblastech se opět při přechodně zvětšené oblačnosti můžou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 15 až 11 stupni, odpolední maxima vyšplhají na 24 až 28 stupňů stupňů Celsia.

Také středa bude většinou jasná až polojasná, ovšem přeháňky a bouřky se mohou objetvit místy i v nižších polohách, srážkové úhrny by měly být do 20 mm. Ráno teploměry ukážou 17 až 13 stupňů, odpoledne pak 25 až 29 stupňů Celsia.

Jasno až polojasno hlásí předpověď také pro čtvrtek. Místy se během dne mohou objevit lokální bouřky. Ranní minima klesnou na 18 až 14 stupňů, denní maxima vystoupí na 27 až 31 stupňů Celsia.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Lidé se v horkém letním počasí koupou u jezu na Berounce v Dobřichovicích u Prahy.

Pátek bude prvním letním dnem. Poznamená ho příchod studené fronty od západu. Zpočátku dne bude jasno až polojasno, postupně bude přibývat oblačnosti, místy s přeháňkami, deštěm a bouřkami. Ranní teploty budou činit 18 až 14 stupňů. Přes den teploty vyšplhají v Čechách na 23 až 27, na Moravě a ve Slezsku až k 30 stupňům Celsia.

Sobota bude plně pod vlivem studené fronty. Bude oblačno až zataženo s deštěm, přeháňkami, místy s bouřkami. Ráno zůstane teplé s hodnotami mezi 18 až 14 stupni, odpoledne v Čechách budou teploty mezi 22 až 26 stupni, na Moravě a ve Slezsku naměří až 28 stupňů Celsia.

Neděle už bude beze srážek, na obloze bude polojasno až oblačno. Ráno bude citelně chladnější s teplotami mezi 12 až 8 stupni, odpolední maxima vystoupí na 20 až 24 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám