Hlavní obsah

Nový náměstek pro IT na ministerstvu práce Baláč požádal o prověrku

Právo, Jan Martinek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jmenovala nového náměstka pro řízení ekonomické a IT sekce. Je jím Jan Baláč, šéf buňky soc. dem v Praze 2.

Foto: ČSSD

Nový náměstek pro IT na MPSV Jan Baláč (ČSSD).

Článek

Zároveň jmenovala novou náměstkyni pro sociálně pojistné systémy a nepojistné dávky, Kateřinu Jirkovou. Ta dříve vedla na MPSV odbor nepojistných sociálních a rodinných dávek.

Jak Právo v pondělí informovalo, náměstka pro ekonomickou a IT sekci, což je dlouhodobě palčivé místo resortu, se dlouho nepodařilo najít. Baláč nakonec vyšel jako vítěz výběrového řízení v sobotu.

Pirátským poslancům vadilo, že z tendru vypadla podmínka, aby měl nový náměstek bezpečnostní prověrku. Baláč ji podle informací Práva nemá stejně jako dosavadní ředitelka IT odboru Lenka Bočková.

„Pan Baláč i paní ředitelka Bočková mají o bezpečnostní prověrku již požádáno,“ řekla v pondělí Právu Maláčová. Baláč dříve působil jako provozní a finanční ředitel Nadace České spořitelny.

Verdikt ÚOHS: neodvolají se

MPSV se dlouhodobě potýká s IT zakázkami, které bude Baláč muset řešit. Resort v pondělí oznámil, že se nebude odvolávat proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který loni v prosinci zakázal ministerstvu uzavřít smlouvu s vítězem tendru na systém dávek, tedy se společností DXC Technology. Na antimonopolní úřad se obrátila firma OKSystem, která zajišťuje resortu systémy pro agendu dávek a zaměstnanosti od 90. let. Úřad dal OKSystemu za pravdu a zakázal MPSV smlouvu uzavřít.

„Byť MPSV se závěry ÚOHS nesouhlasí, rozhodlo se rozklad proti jeho rozhodnutí nepodávat, a to zejména z důvodu, že by se dále zdržel proces zadání veřejné zakázky o minimálně tři měsíce, což je pro MPSV nežádoucí,“ uvedla Andrea Vašáková z ministerstva.

Podle ní nyní resort nabídku znovu posoudí a doptá se, zda nabídková cena není mimořádně nízká. Podle Maláčové by nové systémy měly začít fungovat nejpozději do konce příštího roku, plně tedy od ledna 2021.

Výběr článků

Načítám