Hlavní obsah

Babiš jednal s barmskou vůdkyní Su Ťij, ta v Praze otevře ambasádu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí přijal státní poradkyni Myanmaru Aun Schan Su Ťij. Ta přijela do Prahy otevřít ambasádu, která byla v 80. letech minulého století uzavřena. Obě země by mohly více spolupracovat v ekonomické oblasti i v rámci rozvoje vzdělávání či zdravotnictví. Otevření ambasády umožní podle Su Ťij lepší poznání obou zemí.

n_babiš na ambasádě2Video: Petr Hloušek, Právo

 
Článek

Babiš připomněl, že Myanmar prochází v současné době ekonomickým rozvojem, čemuž by mohla být ČR nápomocna. Dodal, že v minulosti československé podniky postavily v tehdejší Barmě pivovary či cukrovary a je tedy na co navazovat.

„Jsem velmi rád, že paní Su Ťij zná boty Baťa,“ zmínil Babiš „legendárního československého podnikatele“, jehož boty byly známy na celém světě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš přijal Aun Schan Su Ťij

Držitelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij výslovně zmínila zejména rozšíření spolupráce v oblasti školství. „To nám chybí nejvíce, dobré vzdělání,“ dodala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš přijal Aun Schan Su Ťij

Babiš připomněl, že ČR poskytuje Myanmaru humanitární pomoc v rámci zdravotnictví a školství. Zmínil rovněž otázku lidských práv. „Myanmar má za sebou komplikovanou minulost,“ připomněl, že země je „sužována vnitřními konflikty“.

Země se potýkala s uprchlickou krizí muslimských Rohingů, která vyústila v etnickou čistku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám