Hlavní obsah

Hrad podal trestní oznámení na senátora Lásku

Kancelář prezidenta republiky podala trestní oznámení na senátora Václava Lásku a další osoby z platformy Rekonstrukce státu. Důvodem je série „falešných obvinění z pokusů o ovlivňování soudců”, jichž se měl údajně dopustit kancléř Vratislav Mynář. Ten čelil podezření, že se snažil s vědomím prezidenta Miloše Zemana ovlivnit soudce v kauzách důležitých pro Pražský hrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Václav Láska

Článek

„Křivé obvinění bylo spácháno na osobě vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ve veřejném prostoru, v úmyslu poškodit jej v zaměstnání i ve společnosti s cílem přivodit jeho trestní stíhání, a to organizovanou skupinou,“ uvedl k podání právník Hradu Marek Nespala s poukazem na to, že policie ani státní zástupce neshledali Mynářovo jednání jako trestné.

Státní zástupce Jan Lelek nicméně počínání kancléře označil za nestandardní a za vhodný nepovažuje ani postup soudců. Mynář v minulosti přiznal, že v prezidentově zastoupení „konzultoval” s více ústavními soudci prezidentovy výhrady ke služebnímu zákonu. Soudce kontaktoval i v jiných kauzách.

Láska již dříve uvedl, že si za svým trestním oznámením stojí a pokud by policie požádala Senát o jeho vydání, požádal by o zbavení imunity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám