Hlavní obsah

Zeman do rady ÚSTR opět navrhuje již jednou odmítnutou Procházkovou

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman opět navrhl za členku rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) spisovatelku Lenku Procházkovu. Senátoři ji již jednou do rady nezvolili.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Lenka Procházková

Článek

Zeman navrhl Procházkovou do rady ÚSTR již v roce 2017 za zesnulou Naděždu Kavalírovou. Ve dvou kolech volby tehdy získala 10, respektive 15 hlasů. [celá zpráva]

Prozaička je signatářkou Charty 77. Dcera politika, spisovatele a scenáristy Jana Procházky se v posledních letech angažuje zejména v boji proti církevním restitucím. V minulosti se pokoušela vstoupit do politiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Udílení státních vyznamenání v roce 2018. Na snímku prezident Miloš Zeman a spisovatelka Lenka Procházková.

Jak připomněla ČTK, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček před dvěma lety nominaci Procházkové hájil tím, že podepsala Chartu 77 a  podobně jako Zeman„byla odvážná v době, kdy odvaha nebyla levná”.

Nominace Procházkové se ale nelíbila například pracovníkům ÚSTR, kritizovali její současné postoje. Spisovatelka podle nich s hodnocením minulosti nakládá ideologicky a používá propagandistický a demagogický styl.

Odboráři ÚSTR v otevřeném dopise poukázali na vystoupení Procházkové, při kterých třeba pálila symboly NATO, vyzývala Česko, aby se stalo pátou kolonou v Evropské unii, nebo katolickou církev označovala v souvislosti s majetkovým vyrovnáním za národního nepřítele. Invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 pak hodnotila jako zradu západních politiků, kteří změny v Československu obětovali pro udržení mocenského rozdělení světa. Od prezidenta dostala loni státní vyznamenání.

Sedm členů rady ÚSTR jmenuje a odvolává Senát. Návrhy senátorům předkládají vedle prezidenta rovněž Sněmovna a občanská sdružení sdružující politické vězně či odbojáře. Rada je nejvyšším orgánem ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám