Hlavní obsah

V balení léku na depresi se našel lék na žaludek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v pátek upozornil, že v balení léku na depresi Citalec, byly nalezeny blistry jiného přípravku. Jednalo se o lék Zirid, který se používá při obtížích s vyprazdňováním žaludku a v Česku se vůbec neprodává.

Foto: Jan Schejbal, Empresa Media, Profimedia.cz

V léku Citalec se mohou nacházet úplně jiné tablety, varoval SÚKL.

Článek

Podle úřadu nejsou pacienti, pokud lék omylem užijí, nijak ohroženi na životě či zdraví, ovšem neuleví se jim v obtížích, na něž užívají lék Citalec.

SÚKL doporučuje všem lidem, kteří Citalec od společnosti Zentiva užívají, aby si balení zkontrolovali. Krabička je pro Citalec 20 mg, ovšem samotné blistry jsou označeny jako lék Zirid 50 mg.

„Záměna nastala s velkou pravděpodobností u slovenského výrobce léku, kdy ve výrobní lince zůstal přípravek z předchozího výrobního procesu. Pacienty můžeme ujistit, že se nejedná o padělek,” uvedl SÚKL.

Úřad upozornil, že by se měl vždy shodovat název léku a číslo označující jeho sílu na krabičce a na blistru obsahujícím samotné tablety. Pokud se neshoduje název či síla léku, neměl by pacient lék užívat.

Šarže, z níž je krabička obsahující jiný lék, je na trhu od prosince loňského roku.

Anketa

Berete pravidelně nějaké léky?
Ano
73,7 %
Ne
26,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1282 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám