Hlavní obsah

Sčítání ptáků na krmítkách ovládla sýkora koňadra

Právo, cie

Jednoznačným vítězem prvního ročníku celoplošného sčítání ptáků na krmítkách, které se uskutečnilo první lednový víkend, je jeden z našich nejznámějších opeřenců, a sice sýkora koňadra.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Sýkora koňadra

Článek

„Sýkora koňadra byla nejčastějším hostem našich krmítek, a to jak v celkových počtech, tak v plošném výskytu. Přes 85 procent účastníků ji na svém krmítku zaznamenalo. Ze všech sýkor se vyskytovala v největších hejnech,“ konstatovala koordinátorka projektu Dita Hořáková. Druhou příčku obsadil vrabec polní a třetí skončil vrabec domácí.

Foto: Profimedia.cz

Vrabec domácí

Z hlediska krajů se umístění ptáků na prvních třech místech většinou neměnilo, výjimkou byl jihočeský region, kde sýkoru koňadru v celkových počtech předběhl vrabec polní.

V Libereckém kraji pak byl třetím nejčastějším návštěvníkem krmítek kos černý a v Praze holub domácí. Premiérového ročníku se zúčastnilo 14 tisíc lidí z celé republiky. „Takový masivní zájem potvrzuje, že lidé se o životní prostředí ve svém okolí zajímají víc, než by se mohlo zdát,“ zhodnotil ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek.

V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji sčítali účastníci v samostatném projektu Ptačí hodinka. Ve stejné době pozorovali krmítka i dobrovolníci v přilehlé oblasti Bavorska. „Díky této přeshraniční spolupráci můžeme porovnat výsledky z obou stran hranice,“ vysvětlila Hořáková.

V Bavorsku vede vrabec polní

Přesto, že tato území přímo sousedí, výsledky pozorování se liší. „Zatímco na českém území byla nejpočetnějším druhem jednoznačně sýkora koňadra, na bavorské straně první příčku obsadil vrabec polní,“ komentovala výsledky Alena Skálová, koordinátorka občanské vědy ČSO.

Foto: Profimedia.cz

Vrabec polní

Připomněla, že pozorovatelé měli na místě setrvat hodinu a zaznamenat vždy nejvyšší počet současně pozorovaných jedinců každého druhu.

„Mnoho účastníků sčítalo postupně více hodinovek. Rekordních 14 sčítání jsme dostali od pozorovatele z Miletína na Jičínsku. Sčítalo se také ve školách a školních družinách. Nejvíce sčítání, 23, zaslali žáci ze ŠD Beroun – Závodí, 14 sčítání jsme dostali z pražské ZŠ Na Beránku,“ dodala.

Díky spolupráci veřejnosti získala ČSO údaje o tom, kteří ptáci kde navštěvují krmítka. Pomocí dlouhodobého projektu občanské vědy ČSO časem zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Další ročník sčítání ptáků na krmítkách plánuje ČSO na 10. až 12. ledna 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám