Hlavní obsah

Češi utratí za léky průměrně 2400 korun ročně

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdaje na zdravotní péči za poslední roky významně vzrostly. V roce 2017 se v ČR celkem za léčbu zaplatilo 387,4 miliardy korun. Jen útrata domácností za léky vychází na 2400 korun ročně na osobu. Vyplývá to z informací, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výdaje na zdravotní péči jednoho člověka byly v roce 2017 v průměru 36 582 korun, což je o pět tisíc více než v roce 2010,“ řekla specialistka ČSÚ na statistiku zdravotnictví Vladimíra Kalnická.

Podle ní výrazně vzrostly výdaje zdravotních pojišťoven, které jsou hlavním zdrojem financování zdravotní péče: v roce 2017 zaplatily pojišťovny 252 miliard korun, což je o patnáct miliard více než v předchozím roce.

České domácnosti se na celkových výdajích za léčbu podílejí z 18 procent, nejčastěji utrácejí za volně prodejné léky a za doplatky na léky. „V roce 2017 lidé doplatili z vlastních peněženek 11,1 miliardy za léky na předpis, 14,5 miliardy zaplatili za volně prodejné léky,“ řekla Kalnická s tím, že v přepočtu na osobu Češi zaplatili více než 2400 korun, proti roku 2010 se jedná o více než dvacetiprocentní nárůst.

Nejvíc umíráme na nemoci srdce

Nejnákladnější diagnózou byla v roce 2017 onemocnění oběhové soustavy, tedy srdce a cév. Helena Chodounská z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ řekla, že pojišťovny vydaly na léčbu těchto onemocnění 29 miliard. „Léčba je velmi nákladná a těmito onemocněními, tedy srdečními chorobami a cévními nemocemi mozku, trpí velký počet osob. V roce 2017 to byla nejčastější příčina hospitalizací a úmrtí v ČR,“ uvedla Chodounská.

Na druhém místě jsou nádorová onemocnění, výdaje na ně byly 26,3 miliardy, což je od roku 2010 nárůst o sedm miliard. „Je to způsobeno rozvojem stále nových a nákladných léků, ale také rostoucím počtem nových onemocnění zhoubnými nádory,“ řekla Chodounská.

Dodala, že v ČR výrazně narostly náklady na léčbu nemocí svalové, kosterní a pojivové tkáně, které od roku 2010 stouply o 67 %, pojišťovny na ni předloni vynaložily osmnáct miliard. „Je to dáno zejména stárnutím populace,“ uvedla.

Výrazně též vzrostly náklady na zubařskou péči. „Ceny stomatologických výkonů se v roce 2017 poprvé přehouply přes deset miliard. Každý obyvatel zaplatil průměrně za zubaře 969 korun,“ řekla Kalnická.

Reklama

Výběr článků

Načítám