Hlavní obsah

Na Moravě se prohání silný jižní vítr, měl i sílu orkánu

• Aktualizováno

Moravu a Slezsko trápí silný vítr, v nárazech dosahuje až 90 km/h, v Jeseníkách v noci podle Radiožurnálu dokonce zaznamenali náraz o síle 120 km/h. Tyto hodnoty odpovídají síle orkánu. V Čechách je vítr jen velmi slabý.

Záznam: Sněhové zpravodajství 2.2.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Právě v Jeseníkách a také v částech Českomoravské vrchoviny je jižní vítr nejsilnější, vydatně ale fouká i na jihu Moravy. Hasiči vyjíždějí především k popadaným stromům a utrženým částem plechových střech.

V Pardubickém kraji polámal vítr několik stromů, které museli hasiči odklízet. Strhl také plechovou střechu na kulturním domě ve Zhoři, části Skutče na Chrudimsku. Poškozena byla přístavba se sálem, řekl starosta Skutče Pavel Bezděk.

V Moravskoslezském kraji odstraňovali hasiči hlavně spadlé stromy.

„Do sobotních 6.30 hodin zaznamenalo krajské operační středisko hasičů celkem 27 událostí s nočními a brzkými ranními výjezdy hasičů, z toho 18 v okrese Frýdek-Místek, pět na Novojičínsku, dvě na Karvinsku a po jedné v Ostravě a na Bruntálsku. Žádný zásah dosud nebyl zaznamenán v okrese Opava,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Šlo hlavně o odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných stromů, jen několikrát o utržení plechových střešních krytin. „Události se dosud obešly bez zranění i větších škod. Meteorologové předpokládají, že v sobotu dopoledne už bude silný vítr na území Moravskoslezského kraje slábnout. Odpoledne by již mohlo být klidné,“ dodal mluvčí.

Teploty stoupnou až na 12 stupňů

Kvůli nárazovému větru se mohu na některých silnicích v oblastech se sněhovou pokrývkou tvořit sněhové jazyky.

Právě proto, že vítr fouká od jihu, se na Moravě výrazně oteplilo, nad ránem tam bylo i osm stupňů, přes den by se teploty mohly dostat i na 12 stupňů. V Čechách budou teploty nižší, kolem pěti stupňů, na západě území jen kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám