Hlavní obsah

Mynář stáhl žalobu kvůli bezpečnostní prověrce. Zpochybnil nezávislost soudů

• Aktualizováno
Novinky, ren

Hradní kancléř Vratislav Mynář vzal zpět žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli neudělení bezpečnostní prověrky, která leží v Praze u Městského soudu. V pátek o tom informoval tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Mynář má podle něj pochybnosti o nezaujatosti soudu a stávající stupeň jeho prověrky je podle něj dostatečný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Článek

„Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář v důsledku posledních okolností vzal zpět žalobu v souvislosti s bezpečnostní prověrkou,“ prohlásil na tiskové konferenci Jiří Ovčáček.

Mynář má podle něj pochybnosti, že by v jeho věci nemuselo být řádně rozhodnuto.

„V atmosféře, která byla vyvolána, by nepochybně docházelo k dalším pochybám, zda bylo rozhodnuto na základě nestranného rozhodnutí soudu,“ doplnil Ovčáček s tím, že Mynář tak považuje celý případ za uzavřený a zůstává kancléřem.

Kancléř zpochybnil nezávislost soudců Městského soudu v Praze Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Podle mluvčího jsou pochybnosti o spravedlnosti procesu.

Zeman slíbil vyčkat

Zeman v minulosti v souvislosti s neudělením prověrky Mynářovi uvedl, že kancléře odvolávat z funkce nebude, dokud ten nevyužije všech možných opravných prostředků.

„Pokud pan kancléř neuspěje, pan prezident ho odvolá. Pokud uspěje, zůstane ve své funkci. Ale platí, že pan prezident vyčká na využití veškerých prostředků,“ tvrdil Ovčáček v roce 2016.

Snaha o ovlivňování soudců

Aktuální vyjádření tiskového mluvčího směřuje k informacím z posledních dnů o tom, že prezident i kancléř Mynář se mohli pokoušet ovlivňovat soudce.

Minulý týden bývalý šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N prohlásil, že Hrad mu dával opakovaně najevo, jak má v některých kauzách správní soud rozhodnout.

Na Baxovu námitku, že není možné zasahovat do rozhodování jednotlivých soudců, měl prezident říci: „Vy jste šéf, vy to máte zařídit.“ Ve středu ve Sněmovně na večerním jednání podvýboru pro justici pak Baxa zopakoval, že mu prezident Zeman nabízel vedení Ústavního soudu, pokud Nejvyšší správní soud rozhodne v kauze jmenování profesorů podle přání Hradu. [celá zpráva]

Pokud je Baxovo tvrzení pravdivé, mohl to být trestný čin, reagoval ve Sněmovně ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kancléř Mynář prověrku nezískal

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář nezískal podle zjištění Práva bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“ (PT), kterou mu Národní...

Výběr článků

Načítám