Hlavní obsah

Hory zasáhne další silné sněžení. V nížinách bude o víkendu pršet

Aktualizováno

Meteorologové vydali varování před nebezpečím tvorby sněhových jazyků. V horských oblastech se mohou tvořit i závěje. Na horách může o víkendu připadnout až půl metru sněhu.

Živě: Sněhové zpravodajství 11.1.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Sněhové jazyky a závěje se mohou tvořit od pátečního večera a po celou sobotu v polohách nad 700 metrů nad mořem. V horských oblastech se budou tvořit závěje a podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) tam může v průběhu víkendu připadnout až půl metru nového sněhu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha ČHMÚ před sněžením. Zelená barva značí běžnou situaci, žlutá nízký stupeň nebezpečí a oranžová vysoký stupeň nebezpečí.

Výstraha platí pro pohraniční okresy v Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém, Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a rovněž pro okres Žďár nad Sázavou na Vysočině.

Jak ČHMÚ připomněl, „víkend bude větrný a v nížinách většinou deštivý s maximálními teplotami kolem dvou stupňů Celsia, v neděli kolem čtyř stupňů. Od vyšších poloh bude ale většinou sněžit“.

V nejvyšších partiích již nyní leží kolem 1,5 metru sněhu. Na Labské boudě odhadují výšku sněhové pokrývky na rovné dva metry a například na Lysé hoře je aktuálně 187 centimetrů.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Ilustrační foto

Avizované další sněžení se do ČR začíná přesouvat od severozápadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám