Hlavní obsah

Soudci a žalobci přijdou v Praze o levné městské byty

Praha

Státním zástupcům a soudcům Praha již nebude dále prodlužovat nájemní smlouvy na městské byty, které mají za výhodných podmínek pronajaté. V pondělí to schválili pražští radní, kteří se ztotožnili s názorem, že soudci a žalobci mají dostatečné příjmy, a nepotřebují proto zvýhodněné nájemné. Stávající i bývalí žalobci a soudci mají od města pronajato 49 bytů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Podle radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) jde většinou o větší byty, kterých má Praha nedostatek a které by měly namísto lidem s vysokým příjmem sloužit sociálně potřebným rodinám.

Dalších 32 bytů mají soudy a státní zastupitelství pronajaty pro zaměstnance, tyto byty hodlá město zachovat.

Soudci a státní zástupci v bytech platí zpravidla nájemné 60 až 70 korun za metr čtvereční. Podle statistik developerské společnosti Trigema činilo průměrné tržní nájemné v Praze ve třetím čtvrtletí loňského roku 345 korun za metr čtvereční.

Dojde i na zvýšení nájmů

Ze 49 dotčených bytů jich 28 má smlouvu na dobu určitou, kde se smlouvy uzavírají na dva roky a dosud se automaticky prodlužovaly. Město stávající smlouvy, které vyprší letos a příští rok, znovu neobnoví. V případě nájmů na neurčito je situace složitější, protože pokud nájemník platí nájem, magistrát jej vypovědět nemůže. Podle Zábranského bude město alespoň postupně zvyšovat nájmy. Podle nového občanského zákoníku je může zvednout o 20 procent v rozmezí tří let.

Pirátská strana na fakt, že dobře placení právníci v Praze využívají byty za nájemné určené nízkopříjmovým skupinám, upozornila poprvé v roce 2017. Zábranský v minulosti také uvedl, že by rád postupně zvyšoval nájemné v dalších zhruba tří tisícovkách bytů, kde lidé platí nájmy hluboko pod tržní úrovní bez konkrétního důvodu.

Radní v pondělí také řekl, že chce v druhé polovině ledna svolat jednání ohledně dalšího postupu privatizací městských bytů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám