Hlavní obsah

Dusno na konzervatoři vyšetřuje inspekce i finančák

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmoc, strach a znechucení. Taková je v posledních týdnech situace na Církevní konzervatoři Německého řádu v Opavě. Situací se zabývá školní inspekce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Poměry na Církevní konzervatoři Německého řádu v Opavě zaměstnávají Českou školní inspekci, finanční úřad a další státní instituce.

Článek

Krize v umělecké škole vyvrcholila v minulých dnech vyloučením jednoho z nadprůměrných studentů, který na aktuální poměry upozorňoval. Ve škole začaly vycházet samizdatové noviny, které situaci popisují a po jejichž autorech vedení školy pátrá.

Situací se zabývá Česká školní inspekce a zajímá se o ni i finanční úřad, protože nově dosazený ředitel přiměl pedagogy k uzavření nových smluv, aby škola ušetřila na povinných odvodech. Jedna smlouva na půl úvazku stanoví přímou vyučovací povinnost, učitelé mají i smlouvu o dílo, na jejímž základě dostávají honorář za uměleckou přípravu na hodiny, a do třetice mají dohody o pracovní činnosti na vedení odpoledních kroužků.

Dříve tuto práci vykonávali na základě jedné smlouvy. „Celý tento komplikovaný systém je zaveden, protože zaměstnavatel ušetří na povinných odvodech. Zřizovatel školy předpokládá úsporu na mzdách zaměstnanců asi 2,5 milionu korun,“ píše se v jedné ze stížností pedagogů.

Odměňování, jak ho zavedl prozatímní ředitel, je podle mého názoru jakási obdoba švarc systému.
předsedkyně odborů Jitka Kimmelová

Na situaci upozornili studenti při besedě s ředitelem. „Bylo nám řečeno, že když stát okrádá nás, i my jej můžeme okrádat, a že tento systém neobchází zákon, ale využívá prostor v zákoně. S tím se nedovedeme ztotožnit, neboť se to neshoduje s našimi mravními hodnotami. Kde mají studenti církevní školy hledat mravní vzory, když mají takové vedení?“ ptají se studenti v další stížnosti.

Prozatímní ředitel Ivan Luger se k situaci odmítl vyjádřit, stejný postoj zaujal i sekretář velmistra Německého řádu Robert Rác. „Nebudu se k tomu vyjadřovat a už vůbec ne pro deník Právo,“ řekl Rác.

Vyhazov chce dát student k soudu

Problémy ve škole popisuje i samizdat Alterace, který vydávají anonymní autoři. Před několika týdny pak byl ze školy exemplárně vyloučen jeden ze studentů. Jako důvod pro vyloučení ředitel uvedl, že student poslal zřizovateli stížnost s nepravdivými informacemi a pomluvami.

Student se proti vyloučení chce bránit, pravděpodobně i soudní cestou. Jednou ze záminek je podle něj i skutečnost, že ho vedení školy z vydávání časopisu podezřívá.

Předsedkyně odborů Jitka Kimmelová potvrzuje, že ve škole panuje atmosféra strachu. Část učitelů podle ní na začátku školního roku odešla, protože nechtěla na nové podmínky přistoupit, jiní prostě jen nechtějí přijít o práci. „Odměňování, jak ho zavedl prozatímní ředitel, je podle mého názoru jakási obdoba švarc systému. Je to přinejmenším nemorální a není divu, že řada učitelů odešla. Na kvalitě výuky to odnášejí studenti,“ řekla.

O kontrole zatím nelze informovat

Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys sdělil, že šetření již bylo ukončeno a nyní inspektoři zpracovávají protokol o kontrole, proto o něm zatím nemůže informovat. Dodal také, že podobnými stížnostmi se zabýval i olomoucký inspektorát školní inspekce.

Tento způsob odměňování byl totiž zaveden i na Církevním gymnáziu Německého řádu Olomouc, které má stejného zřizovatele. I zde vedení školy po zaměstnancích vyžadovalo odměňování na několik smluv.

Andrys řekl, že tato část stížností byla postoupena Státnímu úřadu inspekce práce, kterému přísluší řešení pracovněprávních předpisů. Kontrola SÚIP přitom dosud nebyla ukončena, Česká školní inspekce v rámci svých kompetencí porušení zákonů ve škole nezjistila.

O situaci se zajímá i finanční úřad, který do opavské školy poslal kontrolory.

„Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj změnu praxe v odměňování zaměstnanců Církevní konzervatoře v Opavě zaznamenal a činí nezbytné úkony při správě daní. Více však nelze sdělit s ohledem na zákonnou povinnost mlčenlivosti,“ uvedla mluvčí úřadu Petra Homolová.

Reklama

Výběr článků

Načítám